Почти няма човек, който да не обича пица, но понякога на всички ни се иска да опитаме нещо ново и вълнуващо. Предлагаме ви няколко идеи за пица без тесто. Лавашът е плосък хляб от арменската кухня, който вече се продава свободно в магазините у нас и може да се използва като заместител на традиционното тесто за пица. Изпробвайте тези рецепти и със сигурност няма да съжалявате. Резултатът е вкусна пица с хрупкаво тънко тесто в италиански стил.
Класическа пица "Маргарита" върху лаваш
Необходими продукти:
- 2 големи лаваша
- 4 с.л. доматен сос
- 80 г моцарела, настъргана
- 25 г босилек, нарязан
- Зехтин, сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
- Загрейте фурната до 200° и поставете лист хартия за печене върху плоска тава.
- Изсипете 2 с.л. доматен сос върху лаваша, оставяйки малко разстояние около ръба.
- Добавете половината от настърганата моцарела, а след това поръсете с половината от нарязания босилек.
- Повторете тези стъпки и с другия лаваш.
- Печете пиците заедно в предварително загрятатата фурна около 10 мин., или докато лавашът стане леко хрупкав и моцарелата се разтопи.
- Извадете ги от фурната и ги оставете да починат няколко минути преди да ги нарежете.
- Сервирайте пиците поръсени с останалия босилек, зехтин, сол и черен пипер.
Гурме пица с прошуто и авокадо върху лаваш
Необходими продукти:
- 2 големи лаваша
- 4 с.л. крема сирене
- 1 авокадо, нарязано на кубчета
- 80 г прошуто, нарязано на тънко
- 40 г пармезан, настърган
- Прясно изцеден лимон
- Пресен магданоз, нарязан на ситно
Начин на приготвяне:
- Загрейте фурната на 200° и поставете лист хартия за печене върху плоска тава.
- Намажете равномерно 2 с.л. крема сирене върху лаваша, оставяйки малко място около ръба.
- Разпределете половината от нарязаното авокадо върху крема сиренето, а след това добавете и половината от нарязаното прошуто.
- Поръсете половината от настъргания пармезан върху пицата, след което изстискайте малко лимонов сок отгоре.
- Повторете стъпките и с другия лаваш.
- Печете двете пици заедно в предварително загрятатата фурна за 10 мин., или докато лавашът стане леко хрупкав и пармезанът се разтопи.
- Извадете пиците от фурната и ги оставете да починат няколко минути, преди да ги нарежете.
- Сервирайте ги поръсени с още пармезан и пресен магданоз.
Вегетарианска пица с хумус и печени зеленчуци върху лаваш
Необходими продукти:
- 2 големи лаваша
- 4 с.л. хумус
- 1 чушка, нарязана
- 1 малка тиквичка, нарязана
- 1 малък патладжан, нарязан
- 2 скилидки чесън, пресовани
- 2 с.л. зехтин
- Сол и черен пипер на вкус
- Кимион, сумак и пресен кориандър, за овкусяване
Начин на приготвяне:
- Загрейте фурната си до 200° и поставете голям лист хартия за печене върху плоска тава.
- Намажете равномерно 2 с.л. хумус върху двата лаваша, оставяйки малко място около ръба.
- Смесете нарязаните чушки, тиквички и патладжан със смачкания чесън, зехтина, солта и черния пипер. Разстелете зеленчуците върху хумуса.
- Печете пиците в предварително загрятата фурна за 12 мин. или докато зеленчуците омекнат и хванат лека коричка.
- Извадете ги и ги оставете да починат няколко минути, преди да ги нарежете.
- Сервирайте ги веднага, поръсени с кимион, сумак и пресен кориандър.
Тези три рецепти за пица с лаваш предлагат свежи и иновативни начини да се насладите на любимото ястие. Независимо дали предпочитате класическатата "Маргарита", изискания вкус на прошуто и авокадо или здравословната вегетарианската пица, тези варианти със сигурност ще впечатлят гостите и близките. А най-хубавото е, че тук има и широко поле за изява и импровизации.