Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

От тефтера на баба: Най-странните зеленчукови кюфтета от традиционната ни кухня

И тук не говорим нито за картофи, нито за тиквички


Кюфтетата имат силно присъствие в традиционната ни кулинарна култура, но не само тези от месо. Оказва се, че имаме богата палитра от зеленчукови предложения, които на пръв поглед е твърде вероятно дори да ви шокират. 

Днес ще прескочим обичайните кюфтета от тиквички и картофи и ще ви потопим в една по-неизвестна тяхна същност, която се комбинира с на пръв поглед странни продукти.

Дали сте чували за гъбени кюфтета? А за такива от зеле? Нека видим - ще се осмелите ли да си ги приготвите у дома.

Кюфтета от гъби

(От района на Девин)

Необходими продукти:

  • 1 кг пресни гъби
  • 3 яйца
  • 100 г лук
  • 150 г галета
  • 180 мл олио
  • 150 г брашно
  • 1 връзка магданоз
  • Черен пипер
  • Сол

Начин на приготвяне:

  1. Гъбите се почистват и се измиват, сваряват се в подсолена вода, отцеждат се и се нарязват на ситно.
  2. Прибават се също нарязаните на ситно лук и магданоз, също така яйцата и галетата. Овкусява се със сол и черен пипер.
  3. От сместа се оформят кюфтета, които се овалват в брашното и се изпържват в загрята мазнина.

Снимка: iStock by Getty Images

Кюфтета от прясно зеле

(От района на Кюстендил)

Необходими продукти:

  • 1.5 кг прясно зеле
  • 100 г кромид лук
  • 2 яйца
  • 1 ч.л. червен пипер
  • 150 г галета
  • 180 мл олио
  • Сол, черен пипер и магданоз на вкус

Начин на приготвяне:

  1. Зелето се сварява в подсолена вода, отцежда се и се нарязва на ситно. Прибавя се ситно нарязания лук, черният и червеният пипер, ситно нарязаният магданоз и сол.
  2. От сместа се оформят кюфтета, които се овалват в галетата, потапят се в разбитите яйца и се изпътжват в загрятата мазнина.

Снимка: iStock by Getty Images

Кюфтета от зелен фасул

(От района на Преслав)

Необходими продукти:

  • 1 кг зелен фасул
  • 50 г кромид лук
  • 3 яйца
  • 1 връзка магданоз
  • 2 с.л. брашно
  • 180 мл олио
  • 150 г галета
  • Черен пипер и сол на вкус

Начин на приготвяне:

  1. Нарязаният на парченца фасул се сварява в подсолена вода, отчежда се и се смесва с настъргания на ренде лук, 2 от яйцата, ситно нарязания магданоз, галетата и се овкусява със сол и черен пиер.
  2. От сместа се оформят кюфтета, които се овалват в брашното, потапят се в разбитото яйца и се изпържват във вряща мазнина.

Купете тигани

Изберете този, от който имате нужда

 

Дайте оценка:

Тагове: зелен фасул гъби