Кюфтетата имат силно присъствие в традиционната ни кулинарна култура, но не само тези от месо. Оказва се, че имаме богата палитра от зеленчукови предложения, които на пръв поглед е твърде вероятно дори да ви шокират.
Днес ще прескочим обичайните кюфтета от тиквички и картофи и ще ви потопим в една по-неизвестна тяхна същност, която се комбинира с на пръв поглед странни продукти.
Дали сте чували за гъбени кюфтета? А за такива от зеле? Нека видим - ще се осмелите ли да си ги приготвите у дома.
Кюфтета от гъби
(От района на Девин)
Необходими продукти:
- 1 кг пресни гъби
- 3 яйца
- 100 г лук
- 150 г галета
- 180 мл олио
- 150 г брашно
- 1 връзка магданоз
- Черен пипер
- Сол
Начин на приготвяне:
- Гъбите се почистват и се измиват, сваряват се в подсолена вода, отцеждат се и се нарязват на ситно.
- Прибават се също нарязаните на ситно лук и магданоз, също така яйцата и галетата. Овкусява се със сол и черен пипер.
- От сместа се оформят кюфтета, които се овалват в брашното и се изпържват в загрята мазнина.
Кюфтета от прясно зеле
(От района на Кюстендил)
Необходими продукти:
- 1.5 кг прясно зеле
- 100 г кромид лук
- 2 яйца
- 1 ч.л. червен пипер
- 150 г галета
- 180 мл олио
- Сол, черен пипер и магданоз на вкус
Начин на приготвяне:
- Зелето се сварява в подсолена вода, отцежда се и се нарязва на ситно. Прибавя се ситно нарязания лук, черният и червеният пипер, ситно нарязаният магданоз и сол.
- От сместа се оформят кюфтета, които се овалват в галетата, потапят се в разбитите яйца и се изпътжват в загрятата мазнина.
Кюфтета от зелен фасул
(От района на Преслав)
Необходими продукти:
- 1 кг зелен фасул
- 50 г кромид лук
- 3 яйца
- 1 връзка магданоз
- 2 с.л. брашно
- 180 мл олио
- 150 г галета
- Черен пипер и сол на вкус
Начин на приготвяне:
- Нарязаният на парченца фасул се сварява в подсолена вода, отчежда се и се смесва с настъргания на ренде лук, 2 от яйцата, ситно нарязания магданоз, галетата и се овкусява със сол и черен пиер.
- От сместа се оформят кюфтета, които се овалват в брашното, потапят се в разбитото яйца и се изпържват във вряща мазнина.