Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

От любов към жените: Глория Стейнъм и интелигентният бунт

За правата на нежния пол и една засищаща закуска

От Маргарита Капитанска
Маргарита Капитанска

Да си говорим за жените в Международния ден на жената е повече от добра идея. В историята подвизите, извършвани от представителки на нежния пол, често остават незабелязани или биват изравяни от прашни тавани години след тяхната явна саможертва.

За щастие, случаят на жената, за която ще говорим днес, не влиза в по-горното описание и нейната борба е заявена ясно и увенчана с успех.

Глория Стейнъм е американски журналист и активист за правата на жените във втората вълна на феминизма през 60-е и 70-е години на миналия век. Каузата, на която посвещава живота си, засяга съществуващите тогава, а някои и днес, проблеми със сексизма, насилието над жените и правото им да гласуват.

Нека видим какъв е животът на тази влиятелна личност, а в края на текста ще откриете рецепта с една от любимите ѝ закуски, която ѝ осигурява неизчерпаем ресурс от енергия.

Глория Стейнъм се ражда на 25 март 1934 година Толедо, щата Охайо. В ранните години животът ѝ минава буквално в движение, тъй като пътува с родителите и сестра си със семейната каравана.

В средата на 40-е години обаче те решават да се разведат и Глория се установява с майка си в Толедо, където за първи път тръгва редовно на училище. Дните, които предстоят на малката Стейнъм, ще бележат същността ѝ завинаги. Заради раздялата майка ѝ страда от хронична депресия и Глория поема отговорността за грижите към нея, но в последната година от гимназията решава да се премести и да заживее с по-голямата си сестра във Вашингтон.

След като завършва обучението си в колеж през 1956 г., Стейнъм предприема дръзката стъпка и заминава за Индия със стипендията си. Идеята ѝ да тръгне точно в тази точка на света е желанието да се включи в мирни протести срещу политиката на тогавашното правителство. От този момент сякаш започва да се заражда личността на Глория Стейнъм каквато я познаваме днес - непримирима и защитаваща правата както на жените, така и на всички останали, нуждаещи се от закрила.

Работата ѝ на писател и журналист започва в началото на 60-е години в Ню Йорк. Вниманието на широката общественост към нея бива привлечено от статията ѝ, озаглавена I Was a Playboy Bunny ("Бях зайче на Плейбой", бел. ред.), в която разкрива потресаващи истини за жените, които работят в нощните клубове на Хю Хефнър.

До 1968 г. действията на Глория стават все по-явно политически и в същата година нейното участие във феминисткото движение се засилва.

 

Снимка: Getty Images

Горда с феминистките си корени - баба ѝ по бащина линия е била президент на Асоциацията за избирателно право на жените в Охайо от 1908 г. до 1911 г. - Стейнъм решава да продължи действията си в тази посока. Така през юли 1971 г., заедно с Бети Фридан, Бела Абзуг и Шърли Чизхолм, тя основава National Women"s Political Caucus, фокусирана върху правата на жените.

Освен това Стейнъм започва да проучва и възможността за ново женско списание, което да разглежда съвременните проблеми от феминистка гледна точка. Резултатът не закъснява - Ms. е издание, родено от каузата на няколко жени, което в следващите години изиграва важна роля за феминисткото движение в САЩ.

Глория посвещава много от времето си на политически организации и става явен защитник на движението за правата на жените и не само. Тя насочва вниманието към онези обществени групи, които по една или друга причина биват отхвърлени заради своите различия.

През годините Стейнъм е носител на много награди за работата си, която я превръща в една от най-значимите фигури в САЩ. Най-ярко отличаващата се е Медалът на свободата, връчен от президента Барак Обама през 2013 г. Отличието отбелязва обществени фигури със значителен принос към американското общество, политика, култура или световния мир.

Днес Глория Стейнъм е на 88 години и продължава да бъде активен участник в редица значими обществени процеси.

И тъй като днес е ден, посветен на борбата за правата на жените, е важно да си спомним за подвига на онези смели дами, без които днес нежната част от населението на Земята нямаше да има право на глас и куп други "привилегии", полагащи им се по право. Въпреки че все още има държави, където на жените е забранявано да се изразяват наравно с мъжете, будността на света в борбата със сексизма е обнадеждаваща. Но най-важното е, че не бива да стоим със затворени очи срещу насилието, каквато и да е неговата изява.

Отвъд постиженията на Глория Стейнъм във феминизма днес ще ви разкрием нещо интересно от ежедневния ѝ живот. В грижата към себе си тя всяка година посвещава част от времето си, за да се възстанови физически и психическо от съпътстващото я ежедневно напрежение. Фитнес инструкторът ѝ Джими Лесейдж използва няколко лесни продукта, за да създаде питателна и пълна с енергийни запаси закуска на Глория, състояща се от бавно приготвена пшенична каша, гарнирана с горски плодове. Тази комбинация се превръща във важна част от основната ѝ диета през 70-е и 80-е години.

Ето и рецептата, за да си я приготвите у дома:

Снимка: iStock by Getty Images

 

Необходими продукти:

  • 1 чаша жито или лимец
  • 2 чаши краве мляко
  • ½ чаша пресни горски плодове
  • 1/3 чаша ядки
  • Мед на вкус

Начин на приготвяне:

Сварете житото в млякото на слаб огън. От посоченото количество ще имате за общо пет порции.

Сипете част от житото в купика и гарнирайте с горските плодове, ядките и меда.

Дайте оценка:

Тагове: боровинка

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче