Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Няколко ястия с еленско месо

Изпробвайте тези невероятно вкусни специалитети

От Юлиян Илиев Юлиян Илиев

Еленското месо, известно със своя деликатен вкус и ниско съдържание на мазнини, е популярен избор сред любителите на изискания вкус. Със своята нежна текстура и благ аромат, то може да бъде приготвено по много различни начини. Нека разгледаме някои от най-популярните рецепти, които си струва да опитате.

Печено еленско месо: Това класическо ястие се прави чрез изпичане на филе или бут от еленско месо. Просто го подправете със сол и черен пипер и добавете билки като розмарин и мащерка. Сервирайте с гарнитура от печени картофи или пюре от карфиол за една обилна и вкусна вечеря.

Снимка: iStock by Getty Images

Медальони с портокалов сос: Те са идеални за бързо готвене. Овкусете ги обилно със сол и черен пипер, след което ги изпечете в силно загрята фурна. Сервирайте ги върху канапе от цитрусов сос, направен от портокалова кора, мед и пресен портокалов сок.

Рагу: Този вариант, идеален за студени зимни нощи, включва бавно готвене на едро нарязано еленско месо в компанията на кромид лук, моркови, целина и други ароматни зеленчуци по избор. Добавете червено вино и зеленчуков бульон. Ключово условие тук е ястието да къкри с часове, докато стане много нежно и ароматно. Сервирайте върху канапе от прясно сварена паста или картофено пюре.

Колбаси: Комбинирайте смляното еленско месо с подправки като чесън, кимион и кориандър. Напълнете ги в черва и ги разделете на равни части. След това ги сварете или изпечете.

Пържоли на скара: Ако сте почитател на барбекюто, не пропускайте възможността да опитате този на пръв поглед елементарен за приготвяне специалитет. Мариновайте пържолите в смес от зехтин, лимонов сок, чесън и розмарин, оставяйки ги да починат за поне 2 часа преди печене. Изпечете ги на предварително загрята скара, като ги обръщате начесто.

Снимка: iStock by Getty Images

Еленско задушено: Подобно на рагуто задушеното е друго класическо ястие, което изважда най-доброто от този вид дивеч. Запържете парчетата еленско месо, докато покафенеят, след което ги извадете от тигана. Добавете лук, чесън и други ароматни зеленчуци към мазнината, оставена от месото. След като те омекнат, прехвърлете ги заедно с месото в една тенджера със зеленчуков бульон, бира или червено вино. Оставете ястието да къкри бавно, за да се смесят добре ароматите на всички съставки.

Кюфтета: Смелете месото заедно с хляб, яйце, лимонов сок и розмарин. Това е един лесен начин да впечатлите гостите с кюфтета, които "никога досега не са яли". Изпечете ги или ги изпържете до златисто кафяво и ги сервирайте със свежа салата, червено вино или бира.

Купете тигани

За любителите на домашната кухня, всичко е в детайлите - готвенето се превръща в удоволствие, когато разполагате с правилния тиган

Дайте оценка:

Тагове: зехтин чесън черен пипер розмарин мащерка бира червено вино моркови целина портокал кюфтета салата бульон картофи яйца хляб лимонов сок мед паста карфиол кимион кромид лук еленско

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче