Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Няколко ястия, които много си отиват с ананас

Балансирайте соления със сладкия вкус за уникални резултати

От Юлиян Илиев Юлиян Илиев

Ананасът е не просто един вкусен тропически плод, но също така осигурява множество ползи за здравето поради високото си съдържание на витамини, минерали и антиоксиданти. Освен това той добавя и уникален вкус към различни солени ястия. В началото самата идея да го добавим към пица, печено или други подобни рецепти, кара мнозина да се намръщят. Но само докато не опитат магическия резултат.

Екзотичният плод е и много полезен за здравето. Богат е на витамин С, витамин А, манган, тиамин и рибофлавин. Съдържа фибри, фолат и пантотенова киселина. Представлява и добър източник на ензима бромелаин, който има противовъзпалителни свойства. Ето и какви са ползите от неговата редовна консумация:

  • Поддържа имунната система: Високите нива на витамин С в ананаса помагат за поддържане на здрава имунна система, като предпазват тялото от инфекции и болести.
  • Подпомага храносмилането: Диетичните фибри в този плод подпомагат храносмилането и се справят успешно със запек.
  • Полезен е за зрението: Заради съдържанието на витамин А ананасът играе решаваща роля за поддържането на доброто зрение.
  • При възпаления: Бромелаинът има противовъзпалителни свойства, които могат да помогнат за намаляване на подуването и дискомфорта, свързани със състояния като артрит и мускулни болки.
  • При наднормено тегло: Ниското съдържание на калории и високо съдържание на вода в ананасите ги правят идеална храна за тези, които се опитват да отслабнат.

Нека видим и най-вкусните начини, по които да включим ананаса в менюто си.

Снимка: iStock by Getty Images

Пица Хавай

Тя е добре позната комбинация от съставки, която съчетава сладко и солено по начин, който пленява вкусовите рецептори. Блатът обикновено се покрива с лек слой от доматен сос и моцарела, последвани от парчета пушена пуйка или печено пиле, червен лук, чушки и накрая - резенчета ананас. Плодът придава свежест и сладост на пицата, балансирайки богатите вкусове на другите съставки. Тази креативна вариация на пица е любима както на децата, така и на възрастни и със сигурност ще впечатли вашите гости.

Снимка: iStock by Getty Images

Салата с ананас и пиле

Тази освежаваща салата комбинира хрупкави зеленчуци с крехко пилешко месо и сладки парченца ананас. Съставките често включват микс от зелени салати, чушки, чери домати, зелен лук, кориандър, варено пилешко месо, ананас, нарязан на кубчета, и дресинг от соев сос, зехтин и лайм. Тази цветна и ароматна феерия е перфектната гарнитура за вечеря или пък основно ястие за една бърза и лека закуска.

Снимка: iStock by Getty Images

Ананасово гаспачо

Ако имате нужда от супа, която да ви разхлади през летните месеци, опитайте тази освежаваща версия на традиционното гаспачо. В рецептата се използват ананас, краставица, чушка, лук, пресен кориандър, джинджифил, лимонов сок, зехтин и сол. Ястието е богато на витамин С и антиоксиданти, което го прави чудесен избор за здравословна диета.

Снимка: iStock by Getty Images

Ребра на грил с ананасова марината

Добавете тропически привкус към следващото си барбекю, като използвате тази рецепта. Маринатата за ребрата се състои от сока от ананас, ябълков оцет, кафява захар, соев сос, чесън, лют барбекю сос и други подправки по ваш вкус. Месото се маринова няколко часа преди печене, за да се получат сочни и ароматни ребра с перфектен баланс между сладко и пикантно. В тази смес, разбира се, може да се използва за всякакъв друг вид мръвчици за грил или фурна.

Дайте оценка:

Тагове: зехтин чесън кориандър червен лук домати краставици чери домати ананас свинско телешко пилешко пуешко салата ябълков оцет чушки кафява захар лимонов сок джинджифил соев сос моцарела сос барбекю зелен лук лайм кромид лук

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче