Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Защо една пица с ананас успя да раздели Италия

При това бързо и с лекота


Всеки, който се интересува от културните навици на италианците, знае, че има няколко неписани правила. Особено сурови са онези, свързани с храната. Капучино след 11 часа консумират единствено туристите, мисълта за спагети болонезе в американски стил може да ужаси всеки италианец, а да го довърши напълно е способна само пицата с ананас. Или поне така беше досега.

Началото на 2024 година обаче успя да преобърне някои закостенели представи на местното население, или по-точно това се случи чрез майстора на пица Джино Сорбило от Неапол. Той добави така презирания ананас към една от пиците си в ресторант в Неапол, намиращ се на Via dei Tribunali - най-известната улица за тестената италианска класика в света.

Творението на Сорбило носи името Margherita con Ananas и струва около 7 евро. Но това не е обикновената и до болка позната хавайска пица. Новата версия на "Маргарита" е със сметанова основа, най-малко три вида сирене и приготвен по два начина ананас с дъх на карамел.

Пред CNN Сорбило споделя, че създава тази пица, за да се бори с предразсдъците към храната - "За съжаление, хората следват тълпата и се приспособяват, спазвайки принципите на другите или това, което чуват от тях", обяснява майсторът на пици.

Снимка: iStock by Getty Images

През последните няколко години той наблюдава, че съставките в храната или начинът ѝ на приготвяне биват осъждани, защото в миналото хората не са ги знаели. Затова Сорбило взима решението да използва точно тези продукти, които се третират така, както ананасът върху пицата, и да ги представи по различен и за него вкусен начин.

Ананасът се запича предварително във фурната и след това се охлажда. Майсторът използва още пушена провола, екстра върджин зехтин и пресен босилек преди да пъхне пицата в пещта на дърва. Когато вече е готова, Сорбило разпръсква ситно настъргани два вида пушено сирене качиорикота.

"Това прави пицата наистина вкусна", отбелязва италианският майстор.

Снимка: iStock by Getty Images

Вкусна или не, това няма никакво значение, тъй като ананасът върху пица е неписана забрана за повечето италианци. Ето защо, когато Сорбило пуска своето ново творение в социалните медии, се среща с доста негативни коментари. Това отвежда случая дори до националната телевизия.

Преди да направи стъпката с публичното обявяване на Margherita con Ananas, той предлага пицата в менюто си и тя се радва на приличен успех. Поръчват си я дори неаполитанци.

"Но Италия е разделена наполовина по този въпрос. И не само Италия. За кратко време се появиха доста спорове и си мисля, че хората като цяло не са любопитни. Те са недоверчиви към всичко различно", споделя Сорбило.

Според майстора на пици е важно храната да се съчетава. За него хората, които имат интерес към по-нестандартните комбинации, е важно да я харесат, което той разчита като знак за добре свършена работа.

Всъщност, Сорбило използва пълните с критика коментари, за да създаде друга пица, която също разбулва духовете.

Снимка: iStock by Getty Images

"Когато представих пицата с ананас в социалните медии, някой беше написал: "Сега виж дали можеш да направиш и една с кетчуп", и аз я направих", разказва майсторът пицар и довършва - "И така започна нов скандал".

Това, разбира се, не е обикновена пица с кетчуп. Сорбило го приготвя от два вида италиански домати, а щом пицата е готова, той се заснема как яде триумфално от нея, заобиколен от бутилки домашен кетчуп.

Сорбило се надява, че съвсем скоро Margherita con Ananas ще се появи и в други пицарии в Неапол и така, лека-полека, ще се създаде нова култура на хранене в Италия.

Дайте оценка:

Тагове: ананас пица

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче