Палачинките напомнят за мързелив почивен ден, сънливи очи и уюта на дома. Съществуват толкова техни варианти, че почти всяка държава в Европа, но и не само, има своя тяхна версия. Някои са малки и пухкави, други - големи и тънки, гарнирани с шоколад, мед, кленов сироп или със сладко и сирене, както обичаме да ги ядем в България.
Съществува обаче и по-изискан прочит на рецептата за любимите палачинки, който днес познаваме като класически за френската кухня.
И нека на сцената поканим Креп "Сюзет" и противоречивите истории за тяхната поява на бял свят.
Накратко, това, което отличава тази версия на десерта от останалите, е ароматният портокалов сос, несъмнено впечатляващ със своята свежест и лекота. Слуховете за създаването на рецептата не са никак малко, но ние ще се спрем на два по-интересни, в чиято основа са вплетени неволна грешка и изпепеляваща любов.
Café de Paris е известно кафене и ресторант в стил Бел епок, намиращ се в Монте Карло. Именно там, през далечната 1895 г., Анри Шарпантие, тогава 40-годишен, приготвял десерт за принца на Уелс Едуард VII - бъдещият крал на Обединеното кралство. Сред гостите на кралската особа било и красиво момиче, носещо името Сюзет.
Приготвяйки десерта, Анри бутнал неволно бутилка алкохол, а част от съдържанието ѝ се изляло в горещия тиган, където в този момент готвачът приготвял сладък, плодов сос. Захарната смес пламнала в допира с алкохола и така без да иска Шарпантие я фламбирал. Той мигновено се притеснил, че съсипал десерта и принцът трябвало да го чака, за да го приготви отново, но преди да започне, решил да го опита. Изумен от смесицата от сладки вкусове, образували се след процеса на фламбиране, Анри решил все пак да поднесе палачинките с този сос. Положителната реакция не закъсняла. Едуард VII толкова харесал десерта, че дори обрал дъното на чинията с лъжица и веднага поискал да научи името на кулинарния шедьовър. Тъй като той все още нямал такова, 40-годишният готвач предложил да го кръсти на принца. След като възразил, Едуард VII помолил палачинките с портокаловия сос да вземат името на красивата девойка Сюзет.
В знак на благодарност за вкусното преживяване, на следващия ден бъдещият крал на Великобритания изпратил на Анри ценни подаръци - пръстен със скъпоценни камъни, бастун и шапка от панама.
Следващата история за създаването на този класически френски десерт се развива две години по-късно, а в нея е замесена френската актриса Сузан Райхенберг, известна повече под сценичния си псевдоним Сюзет.
През 1897 г. тя влиза в ролята на прислужница в една от постановките, в които играе. Сценарият изисквал да сервира палачинки, за приготвянето на които се грижел мосю Джоузеф - притежател на малък ресторант. За да впечатли аудиторията и да запази палачинките топли за актьорите, той решил да ги фламбира, но според слухове, целта му не била далеч по-дълбока. Мосю Джоузев бил влюбен тайно в Сузан и именно заради нея полагал всички тези усилия с единствената цел - да привлече вниманието ѝ. В последствие десертът кръстил на своята любима - Креп "Сюзет".
Независимо каква е истината покрай създаването на впечатляващата френска рецепта, едно е ясно - човек опита ли веднъж палачинките с портокалов сироп, ще иска да го прави пак и пак. И въпреки че рецептата може да звучи малко сложно, приготвянето ѝ не изисква да сте учили пет години в кулинарно училище.
Ето как да си приготвите приказните Креп "Сюзет" у дома, опияниени от любовта и вдъхновени от неволно допусната грешка.
Креп "Сюзет"
*Рецептата не изисква фламбиране
Необходими продукти за около 4-6 порции:
За палачинките:
- 60 мл прясно мляко
- 4 яйца
- 3 с.л. брашно
- 2 с.л. захар
- 1 щипка сол
- 1 ванилия
- Парченце масло за пърженето на всяка палачинка
За портокаловия сос:
- 3 с.л. пудра захар
- 250 мл прясно изцеден сок от портокал
- Кората на 1 портокал
- 1 ч.л. лимонов сок
- 1 с.л. ликьор
- 50 г обезсолено масло
Начин на приготвяне:
- Пригответе палачинките като разбиете в купа яйцата и към тях прибавите всички останали съставки за тестото. Изпържете ги тънки в сгорещен тиган с незалепващо покритие, като преди да изсипете течността за всяка палачинка, намазнете съда парченце масло.
- За да приготвите портокаловия сос, изсипете пудрата захар в тиган с незалепващо покритие и го сложете на котлона на слаба до средна степен. Захарта трябва да се разтопи бавно, без да я разбърквате. Ще разберете, че е готова, когато добие наситен кехлибарен цвят.
- Дръпнете тигана от котлона и веднага налейте портокаловия сок. Внимавайте горещият карамел да не ви изпръска.
- Добавете портокаловата кора, лимоновия сок и ликьора, след което върнете тигана на слаб огън на котлона, за да се смесят всички съставки.
- Към соса прибавете маслото на малки парченца, оставете го да заври и покъкри, докато стане лъскав и течността се редуцира.
- Залейте порция от готовите палачинки (три на брой) и поднесете веднага. Ако е нужно, затоплете ги предварително.