Авокадото може да се използва в различни ястия - от основни до десерти. Въпреки това, една от най-популярните му употреби остава в салатите. Традиционните рецепти често включват домати, краставици или пилешко месо. Но какво да направите, ако искате да опитате нещо ново?
Вижте някои от най-нестандартните рецепти за салати, придружени от най-подходящия за всяка дресинг, които със сигурност ще ви изненадат и зарадват.
Салата с авокадо, ананас и скариди
Тропическа салата, която съчетава сладкия вкус на ананаса с кремообразността на авокадото и мекотата на скаридите. За да я направите, просто нарежете наполовина едно узряло авокадо, извадете костилката и издълбайте вътрешността в купа. Добавете нарязан на хапки пресен ананас, варени белени скариди, натрошено синьо сирене и шепа препечени бадеми. За дресинг комбинирайте сок от лайм, лъжичка мед и 2 с.л. зехтин в малка купичка и разбъркайте добре. Изсипете го върху охладената салата точно преди сервиране.
Салата с авокадо, киноа и червен боб
Ако сте фен на суперхраните, тази салата е идеална за вас. Комбинирайте сварена киноа, червен боб, авокадо, нарязано на едро, чери домати, царевица от консерва и червен лук на тънки лентички. За дресинга смесете малко зехтин, лимонов сок, сол, черен пипер и мед. Това предложение е може би най-засищащото от всички, изброени тук.
Салата с авокадо, ябълка и пушена сьомга
Комбинацията от хрупкави ябълки, свежо авокадо и опушения аромат на сьомга създава симфония от вкусове във всяка хапка. Нарежете ябълката на тънки резени, авокадото на кубчета, а сьомгата - на малки парченца. Подредете тези съставки върху канапе от спанак или маруля и поръсете със сусам или тиквени семки за допълнителна хрупкавост. Овкусете всичко това със сос от дижонска горчица, зехтин, оцет и мед.
Салата с авокадо, манго и кориандър
Това е една екзотична салата, вдъхновена от южноамериканската кухня. Смесете нарязано авокадо, нарязано на едро манго, чушки, червен лук и наситнен кориандър. За дресинга ще ви трябват сок от лайм, зехтин, сол и черен пипер. Той отлично допълва сладко-солената комбинация от съставки в салатата.
Салата с авокадо, грах и бекон
Тук се съчетават кремообразността на авокадото с хрупкавия бекон и сладостта на граха. Сварете граха и го оставете да изстине. Пригответе бекона, като го запържите до хрупкавост. Нарежете авокадото на кубчета и го смесете с останалите продукти, като добавите и няколко стръка наситнен пресен магданоз. За дресинг използвайте зехтин, балсамов оцет, мед и сол. Овкусете салатата и се насладете на невероятно удовлетворяващо ястие.
Не позволявайте на традиционните рецепти да ограничават вашето кулинарно приключение! Тези уникални салати с авокадо предлагат нови вкусови усещания, които със сигурност ще впечатлят вашите приятели и близки. Независимо дали харесвате сладка, пикантна или засищаща салата, има по нещо за всеки в нашия списък.