Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

"Нéма страшно, щом има брáшно!", или няколко по-здравословни негови заместители

Нека готвим по-практично и здравословно


Традиционното бяло брашно вече има много заместители на пазара и те стават все по-търсени заради факта, че са доста по-полезни и щадящи здравето. Повечето даже имат и лековити свойства. Ето и няколко от най-търсените видове други брашна, както и за какво можем да ги използваме в кухнята.

Брашно от коприва

Копривата, смляна на брашно, е подхояща за много рецепти, а също така се използва и за правенето на смутита и шейкове. Брашното от коприва има тонизиращ ефект и е отличен диуретик като съдържа в себе си много витамини, минерали и други полезни вещества. С него можем да си направим крем супа, да я смесим с каймата за кюфтета, да си изпечем вкусно хлебче или да си приготвим тесто за спагети или друг вид паста. Подходящо е и за направата на соленки. Има и добър ефект върху кожата като с него се правят маски за лице.

Брашно от коприва Д-р Кескин без глутен 90гр

Съставки: Изсушени листа и връхчета от млада коприва, смлени на прах.

Брашно от конопено семе

То е прекрасна алтернатива за хората, които се хранят под различен вид режим като например веганите и вегетарианците. Богато е на аминокиселини, витамини, минерали и антиоксиданти, без които нашето тяло не би функционирало нормално. Съдържа омега-3, омега-6 и омега-9 мастни киселини. Конопеното брашно има успокояващо действие и е полезно срещу заболявания на сърдечно-съдовата система. Конопът е и идеално средство за лечение на запек, така че ако не желаем да рискуваме с подобен ефект, е добре да внимаваме с консумацията му.

Брашно от конопено семе Д-р Кескин 200 гр.

Съставки: фино смени, частично обезмаслени семена от коноп с обвивката, получени след студено пресоване.

 Сусамово брашно

От здравословна гледна точка то е добро средство за поддържане на количествата захар в кръвта в норма и е подходящо за диабетици. Богато е и на фибри, които се борят успешно с нивата на канцерогенни вещества в тялото, понижават нивото на лошия холестерол и предпазват от напълняване. С редовната му употреба можем да намалим риска от заболявания на простата и уринарния тракт, както и други проблеми с отделителната система.

Добре е да го консумираме и след по-сериозно физическо натоварване, за да се възстановим успешно. Отличен лек е и при стресови и депресивни състояния.

Брашно от сусам Д-р Кескин 200 гр.

Съставки: фино смлени, частично обезмаслени сусамени семена, получени след студено пресоване.

 Кокосово брашно

Брашното от кокос се използва в много кето рецепти тъй като успешно замества традиционното бяло брашно. С него можем да си направим всички сладкиши и други рецепти, които по принцип се правят с обикновеното брашно. То съдържа калий, фосфор и желязо, както и плеяда витамини от B-групата. По този начин то е полезно за костите, зъбите, мозъка, сърцето и бъбреците.

Има антигъбично действие, лекува хронични инфекции и се отразява положително върху здравето на кожата. За разлика от другите видове брашно, то няма зърнен произход и поради този факт не съдържа глутен. Помага, също като сусамовото брашно, за нивата на холестерола, както и тези на кръвната захар, тъй като не съдържа захари и вредни видове мазнини.

Може да го използваме за направата на тесто за пица, хляб, понички и различни видове кексове.

БИО Кокосово брашно Д-р Кескин 250гр

Натурален продукт: Без глутен. Без ГМО. Без консерванти.

 Бадемово брашно

Със своите хранителни качества бадемовото брашно се оказва също много полезно за здравето ни. Пълно е с витамини и растителни протеини и е с ниско съдържание на въглехидрати. Подобрява функцията на мозъка, помага в борбата срещу наднорменото тегло и действа благоприятно на сърдечно-съдовата система. Също и като кокосовото брашно, бадемовото е напълно безглутеново.

Ако имаме алергии към различни видове ядки или сме с чувствителен стомах, можем да заложим на бадемовото брашно, защото то не съдържа люспи. С него повишаваме и цялостния тонус и ставаме по-енергични.

Използва се най-често за правене на тесто за палачинки, различни застройки и заливки, кексове, сладкиши, хляб за брускети, тесто за пици, както и за "спойка" при направата на кюфтета от различни видове зеленчуци.

Бадемово брашно Д-р Кескин без глутен 200гр

Съставки: Смлени на прах бадемови ядки.

 

Дайте оценка:

Тагове: кайма кюфтета пица супа палачинки понички кокосово брашно бяло брашно спагети паста пълнозърнесто брашно брускети

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче