Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Началото на Великия пост: Как е добре да се храним

След Сирни заговезни започва Великия пост, предвождащ християнския празник Възкресение Христово. Според църковните канони той е най-важният постен период през годината и с най-голяма продължителност - седем седмици.

Християнската религия налага по време да Великия пост човек да се въздържа от някои видове храни, но също така от алкохол и плътски удоволствия.

През тези седем седмици, според вярванията, е време на посвещаване на Бог по примера на Исус Христос, прекарал 40 дни в пустинята в пост и подготовка за саможертвата си за цялото човечество. Действията в това време са начин човек да се очисти, стремейки се към физическо и духовно съвършенство.

Щом празникът на Сирни заговезни приключи, от следващия ден е забранено да се яде освен месо, но и млечни продукти, яйца, мляко и риба.

Важно е да се знае, че постите имат различни степени на строгост, като се започне от спирането на консумация на месо, мине се през постни дни, в които е позволена риба, и се стигне до пълно въздържание от храна. Затова, преди да вземете решение да постите, е важно да се запознаете подробно с етапите му.

Този специален начин на хранене действа на организма имуностимулиращо. Влияе добре на съня, изостря сетивата и подобрява паметта.

Редуцирането на тегло в този период е нещо нормално. Добре е да знаем как да се храним правилно заради нуждата от енергия, тъй като днешното ежедневие е меко казано стресиращо.

Най-важното при постенето е да набавяме на тялото си необходимите му хранителни вещества, които се крият най-вече в разнообразната храна.

Спирането на месото може да доведе до липси на животински белтъчини и протеини, които се набавят с приема на различни бобови култури - леща, грах, зрял боб, нахут и др. За поддържането на баланска на аминокиселините ги комбинирайте с ориз, жито, булгур и киноа.

Да не забравяме така важните витамини от група В, като тях ще открием в пълнозърнестите храни, а голямо количество на B12 - в охлювите и останалите безгръбначни животни. Според църковните канони те се смятат за постна храна.

По време на пости най-честият проблем е загубата на желязо, особено при хора, които принципно се хранят с повече месо. Него ще откриете в много от зеленчуците и плодовете - цвекло, всички цитрусови плодове, зеленолистни растения, коприва, зеле броколи, аспержи, брюкселско зеле.

Не бива да се забравя и приемът на достатъчно вода, чието количество, подходящо за вас, може да изчислите с простата формула 30 мл на всеки килограм тегло. Така ще сте сигурни, че нито ще дехидратирате тялото си, нито ще му дадете повече вода от необходимото. Ако спортувате, може да увеличите леко количеството.

Сладките неща по време на пост не са съвсем забранени. Захарта, меда и черният шоколад е позволено да се консумират, но без да се прекалява с тях.

На пръв поглед смяната на режима на хранене и изключването на някои храни от менюто не звучи особено трудно. Не трябва да забравяме обаче, че тялото изживява стрес и за да го облекчим е добре да се опитваме да планираме така храненето си през деня, с което да му доставим всички необходими хранителни вещества.

Дори да звучи просто, всяка смяна на храненето изисква воля и дисциплина. Затова бъдете търпеливи към себе си и предварително изучете добре коя комбинация от продукти ще е най-подходяща за вашия начин на живот.

Дайте оценка:

Тагове: портокал Лимон бял боб

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче