Срокът на годност е синоним на "използвайте преди...". Той е от изключително значение, тъй като гарантира момента, до който ще може да консумирате даден продукт, без да навреди на здравето ви.
Ето защо, когато една храна е с изтичащ срок на годност и бъде замразена, това не я прави безопасна за ядене след повторното ѝ изваждане от фризера.
Имайте предвид, че не всички фризери забавят разпространението на бактерии в хранителните продукти. За да бъде ефективно, той трябва да работи на -18 градуса. Над тази температура процесът по развитието на патогени ще продължи. Затова планирайте да слагате храна във фризера най-малко седмица преди да изтече срокът им на годност. Ако го направите ден по-рано от датата, изписана на опаковката, замразяването се обезсмисля, тъй като трябва да изядете храната в рамките на деня.
Въпреки че фризерът ще забави образуването на бактерии, трябва също да имате предвид, че когато извадите продуктите от него, те ще продължат да се размножават. Ето защо е добре да ги сготвите веднага, когато това позволява. И не забравяйте да го направите преди изтичането на срока им на годност. Така ще предотвратите хранителни отравяния, които са повече от неприятно изживяване.