Патладжаните папуцаки са типични за гръцката и турската кухня, а самата дума идва от персийското "pâpuš", което означава "обувка". Това е така, защото патладжаните се разрязват през средата на две половини и после се пълнят с плънка, съответно и приликата с обувка. Макар че е традиционно и отдавна популярно на тамошна територия, ястието и рецептата за него са от най-търсените в интернет сред гръцкото население за последните няколко години. Ето и как можете да си го приготвите вкъщи.
От по-"засуканите" продукти ще ви трябва единствено телешка кайма, но можете да накарате да ви смелят такава в почти всеки месарски магазин. Най-вкусно патладжаните се получават със сирене грюер, но и всяко друго твърдо сирене, което става за настъргване и се топи лесно при висока температура, ще ви свърши работа. В краен случай, рецептата си става и с най-обикновен нашенски кашкавал.
Необходими продукти:
- 2 патладжана, средни
- 2 с.л. зехтин
- сол
- пипер
- 2 скилидки чесън
- 250 г телешка кайма
- 100 г сирене грюер, настъргано
- 2 с.л. магданоз, нарязан на ситно
Начин на приготвяне:
- Измийте патладжаните и ги срежете надлъжно на две половини.
- Загрейте фурната на 160 градуса и ги изпечете с разрязаната страна надолу за 10 мин.
- През това време загрейте един тиган с малко зехтин в него и запържете чесъна и каймата като разбърквате периодично. Добавете сол и черен пипер.
- Извадете патладжаните и издълбайте сърцевината им, за да се получи така наречената "лодка", в която ще се изсипе плънката.
- Издълбаната част от патладжаните добавете към сместа в тигана и разбъркайте. Махнете от огъня и напълнете патладжаните. Поръсете ги с малко зехтин. Печете ги за още 15 мин.
- 5 мин. преди края на печенето поръсете пълнените зеленчуци с настъргания грюер, друго твърдо сирене или кашкавал.
- При сервиране поднесете като поръсите със зехтин и наситнен пресен магданоз.
Да ви е сладко!