Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Месо от кучета или просто градска легенда: Как хотдогът получава своето име

Каква тайна се крие зад един от най-популярните сандвичи в света

Изпечени на скара или сварени, в стил "Ню Йорк" или с царевична панировка. Независимо по какъв начин харесвате един от най-известните сандвичи в света, хотдогът е все така примамлив, а днес американците изяждат приблизително 7 милиарда от тях в периода от май до септември.

Хотдогът не изисква определена раса, социална принадлежност или държавна позиция, за да се превърне в любима храна на този, който го опита. Самият Рузвелт поднасял на крал Джордж VI популярния сандвич, който той толкова харесвал, че не се притеснявал да си поиска втори и трети.

От къде обаче се появява хотдогът

Снимка: Unsplash

Различните видове колбаси съществуват в почти всяка култура по света от хиляди години. Историята за произхода на хотдога започва далеч във времето и както в повечето подобни случаи е спорна.

Обръщайки се по темата назад във времето, ще стигнем чак до Римската империя, а може би дори и преди това. Според някои източници готвачът на римския император Гай Клавдий Нерон случайно открил наденичките, когато решил да се възползва максимално от месото на печеното прасе.

И до днес обаче Германия и Австрия спорят коя страна стои зад произхода на популярния колбас. И двете държави могат да се похвалят с десетки вариации на подправено месо, пъхнато след това в черво и оформено като наденица. В това число влизат кренвиршите и различните видове вурстове.

Германският град Франкфурт се опитва да наложи своята версия на историята, празнувайки 500 години от появата на кренвиршката. Тържествата по кръглата годишнина се състояли през 1987 г.

Друга теория за германския произход на хотдога е, че характерните за него наденици биват създадени от Йохан Георгенер - месар, живеещ в Кобург през 1600 г., който след това пътува до Франкфурт, за да продава своите вурстове.

Австрийците пък твърдят нещо съвсем различно. Според тях популярните вурстчета за измислени през XIX в. от австро-унгарците Емил Райхел и Сам Ладани, които ги представят на Световното изложение в Чикаго през 1893 г. Именно там се появява сандвич, наподобяващ популярния днес хотдог, който посетителите харесват заради това, че е храна, която може да се яде лесно и накрак.

Въпреки че в САЩ истории по тази тема не липсват, едно е сигурно - този вид колбаси се появяват в страната от европейските емигранти, пренесли там част от родните си традиции.

Снимка: Unsplash

Популярността на хотдога нараства, при това с внушителни размери. За това можем да "обвиним" един конкретен човек - Нейтън Хандверкен, еврейски емигрант от Полша. Той пристига в Америка с почти никакви пари и известно време работи и дори нощува в бутка за хотдог в Кони Айлънд, докато успее да спести достатъчно, за да си купи собствено място, където да продава вкусния сандвич.

В началото Хандверкен използва метода на нелоялната конкуренция и продава хотдога на по-ниска цена от останалите продавачи. Така успява да развие собствена верига за наденичка в хлебче Nathan's Famous, която в Америка е популярна и до днес.

Има не малко теории, разбира се, и за произхода на името на този сандвич. Някои от тях са свързани с бейзбола и гладните фенове, които присъстват на стадиона, други пък се предават от уста на уста като градски легенди.

Една от най-популярните и научно обосновани теории е тази, носеща името "Произходът на термина "хотдог", изследвана от докторите Джералд Коен, Бари Попик и Дейвид Шулман. Ето какво се казва в проучването: "Терминът се основава на популярното вярване през XIX в., че в колбасите може да се открие и кучешко месо".

Снимка: iStock by Getty Images

Според учените зад измислянето на името стоят група студенти от Йейл, които през 1890 г. проявяват лек черен хумор, но не случайно. По това време не е било тайна как месарите използвали креативност за пълнежа на надениците.

Въпреки че това не е най-приятната история от всички, които са известни за произхода на името на сандвича с наденичка, тази теория остава най-добре обоснована.

Дайте оценка:

Тагове: наденица хляб кренвирши

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче