След като се разходихме из някои европейски страни и видяхме кои са техните традиционни коледни сладкиши, е време да се върнем на Балканите и да се огледаме наоколо.
Меломакарона са гръцки сладки, които се свързват с обичаите на Коледа и Нова година. Някои източници твърдят, че са създадени през 1950 година, но както при повечето рецепти, така и тук е трудно да се посочи толкова точен период.
Историята на меломакарона е тясно свързана с гръцката традиция, при която е прието да се разменят подаръци по време на коледно-новогодишните празници. Предполага се, че рецептата е вдъхновена от друга, подобна на сладките меломакарона, тъй като продуктите в тях са сходни.
В съвременния вариант се използва тесто, приготвено от брашно, зехтин и портокалов сок, а след като се изпекат, сладките се потапят в топъл сироп от мед и захар и накрая се поръсват със смлени орехи. Това придава на меломакарона техния характерен вкус и текстура.
Сладките са известни в цяла Гърция и се приготвят в почти всяко семейство.
Други представители на коледно-новогодишните сладки са курабиедес, или известни още като бели курабии и сладки с бадеми. Историята им датира от периода на Византия, където съставки като мед, орехи, масло, брашно и плодове се използвали в изобилие. Тогава гръцката кулинарна традиция се развива под влиянието на различни култури.
Изкуството за приготвяне на сладкиши се предава от поколение на поколение, като с времето някои от традициите се запазват, а други се променят. Византийците се смятали за майстори в сладкарството, заради което внесли доста различни вкусове и техники в сладките изкушения. Те успели да създадат изискани сладкиши, които се пренасят през времето и достигат до модерната гръцка кухня, както курабиедес.
Вариациите им са многобройни, тъй като много от гръцките семейства имат своя собствена рецепта. Най-често белите курабии се приготвят от брашно, масло (или зехтин), смлени на ситно бадеми, захар и ванилия. Тестото се прави на малки топчета, полумесеци или в друга подходяща форма, след което се изпичат до златисто. Когато изстинат, сладките се поръсват обилно с пудра захар.
Курабиедес и меломакарона са само два от примерите от богатата гръцка кулинарна култура. Те са неразделна част от коледно-новогодишната трапеза и не спират да радват малки и големи до днес.