От всички пищни френски десерти, понякога свързани с истинско разточителство на продукти, тората "Опера" спокойно може да се определи като божествена, на която любителите на кафето трудно биха устояли. Подобно на тирамисуто, най-популярният десерт в Италия, тази френска торта е известна със своите слоеве сладка сметана и кафен аромат, като комбинацията от двете създава изключителния ѝ вкус.
За разлика от италианското тирамису, което е на основата на бишкоти, торта "Опера" е с бадемово пандишпанови блатове, напоени с любимата кофеинова напитка. И тъй като те са без глутен, това ги прави идеални за онези, които имат непоносимост към него.
Тортата "Опера" има шест слоя, които включват маслен крем с кафе, шоколадов ганаш, между тях блатове, а накрая всичко това се покрива с шоколадова глазура. Във Франция сигурно ще забележите, че върху всяко парче традиционно се изписва името "опера" с красив ръкописен надпис, докато в по-луксозните версии на тортата той ще бъде поръсен с ядлив златен прашец или друга изискана декорация.
Произходът на френския десерт не е съвсем ясен, тъй като няколко сладкарници твърдят, че те първи я изнасят на витрините си. Въпреки мъглата, която се разстиля около създаването на тортата, всички са убедени в едно - тя получава името си заради това, че слоевете ѝ наподобяват залата на парижката опера.
Историята на тортата е доста объркана и подобно на ронливия ѝ блат е наистина трудно да се открие всяка част от нея и да се сглоби цялостно. Две от имената, свързани със създаването на торта "Опера", са сладкарите Луис Клиши и Сириак Гавион. Някои източници твърдят, че Клиши е представил тортата на кулинарно изложение, подписана с неговото име. Според други, Гавион я е популяризирал през 50-е години. Слухът за това как идва името на френския десерт е свързан пак с Гавион, но по-конкретно с неговата съпруга, която споменала приликата тортата с балконите на операта в Париж, веднага щом я видяла.
Каквато и да е истината, не може да се отрече едно - тази торта е изключително вкусна и би накарала всеки любител на комбинацията между кафе и шоколад да затанцува от удоволствие.
А подробности как да си приготвите класическата торта "Опера" у дома, очаквайте скоро.