Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Коя е торта "Опера", способна да ви накара да запеете от удоволствие

За любителите на комбинацията между кафе и шоколад


От всички пищни френски десерти, понякога свързани с истинско разточителство на продукти, тората "Опера" спокойно може да се определи като божествена, на която любителите на кафето трудно биха устояли. Подобно на тирамисуто, най-популярният десерт в Италия, тази френска торта е известна със своите слоеве сладка сметана и кафен аромат, като комбинацията от двете създава изключителния ѝ вкус.

За разлика от италианското тирамису, което е на основата на бишкоти, торта "Опера" е с бадемово пандишпанови блатове, напоени с любимата кофеинова напитка. И тъй като те са без глутен, това ги прави идеални за онези, които имат непоносимост към него.

Тортата "Опера" има шест слоя, които включват маслен крем с кафе, шоколадов ганаш, между тях блатове, а накрая всичко това се покрива с шоколадова глазура. Във Франция сигурно ще забележите, че върху всяко парче традиционно се изписва името "опера" с красив ръкописен надпис, докато в по-луксозните версии на тортата той ще бъде поръсен с ядлив златен прашец или друга изискана декорация.

Произходът на френския десерт не е съвсем ясен, тъй като няколко сладкарници твърдят, че те първи я изнасят на витрините си. Въпреки мъглата, която се разстиля около създаването на тортата, всички са убедени в едно - тя получава името си заради това, че слоевете ѝ наподобяват залата на парижката опера.

Снимка: iStock by Getty Images

Историята на тортата е доста объркана и подобно на ронливия ѝ блат е наистина трудно да се открие всяка част от нея и да се сглоби цялостно. Две от имената, свързани със създаването на торта "Опера", са сладкарите Луис Клиши и Сириак Гавион. Някои източници твърдят, че Клиши е представил тортата на кулинарно изложение, подписана с неговото име. Според други, Гавион я е популяризирал през 50-е години. Слухът за това как идва името на френския десерт е свързан пак с Гавион, но по-конкретно с неговата съпруга, която споменала приликата тортата с балконите на операта в Париж, веднага щом я видяла.

Каквато и да е истината, не може да се отрече едно - тази торта е изключително вкусна и би накарала всеки любител на комбинацията между кафе и шоколад да затанцува от удоволствие.

А подробности как да си приготвите класическата торта "Опера" у дома, очаквайте скоро.

Дайте оценка:

Тагове: торта кафе млечен шоколад

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче