Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Копринената тайна на тофу

Как соевото сирене може да бъде пълноценен източник на растителни протеини


Ако сте нов във вегетарианството, веганството или просто обичате азиатската кухня, сиренето "Тофу" следва да се превърне в един от главните герои на масата. Този вкусен продукт, чрез който ще си набавите достатъчно количество растителен протеин, може да бъде използван в най-разнообразни ястия, включително в десерти.

Нека преди това обаче да видим по-подробно какво представлява това сирене, част от традиционната китайска кухня отпреди хиляди години.

Тофу, понякога наричнано още соево сирене, е с кремообразна текстура, ниско съдържание на мазнини и както казахме в началото - подобаващо наличие на протеин с растителен произход. Сиренето се продава във формата на правоъгълни блокчета, благодарение на които ще набавите на тялото си необходимите за деня калций, желязо, магнезий, калий, мед фосфор, цинк, както и някои важни витамини от група В.

Тофуто се приготвя лесно. Необходими са соево мляко, добито от варенето на зърната и тяхното смилане. Готовата течност обикновено се сгъстява с помощта на лимон, оцет, сол или калиев сулфит. Получената подобна на извара смес се изцежда от излишната вода и се слага в калъпи, за да стегне.

Както при сирената от животински произход, така и при соевото има различни вариации и степени на твърдост. Това са така нареченото "копринено" тофу, следвано от вариантите на меко, твърдо и много твърдо. Първото е особено подходящо за смутита и приготвянето на десерти. Ще го опитате и в японската мисо супа. Мекият вид пък е идеален за богати яхнии и различни видове супи, а твърдото и много твърдото соево сирене - за пържене и печене. Всички вариации се различават доста по текстура, затова ви съветваме винаги да четете етикета на опаковката, за да сте наясно с кой от изброените видове си имате работа.

Благодарение на хранителната си стойност в последните години тофуто става популярно сред хората, които не ядат месо и животински продукти. Цената му не е висока и заради това включването му в седмичното меню е лесна задача. Някои хора предпочитат да си го приготвят дори сами в домашни условия, но техниката отнема време и изисква известна практика за добър краен резултат.

Снимка: Unsplash

Как се готви с тофу

Едно от предимствата на растителното сирене е, че то лесно абсорбира аромати, тъй като неговата собствена миризма е почти неутрална. За целта обаче трябва да бъде предварително отцедено от излишната вода чрез пресоване. Това важи особено, ако искате да приготвите тофу с хрупкава коричка.

В някои рецепти е възможно да срещнете изискване да замразите сиренето преди да го мариновате. По този начин в блокчето се образуват малки пори, благодарение на които ароматите ще се абсорбират по-добре. Другият плюс на тази техника е, че текстурата му става по-месеста и приятна за дъвчене.

След като вече е пресовано, тофуто се реже в желаната форма - на кубчета, на филийки или просто се натрошава с ръце, след което е готово да се пържи, пече на скара или грил тиган, да се задуши на пара и т.н. Опциите дават разнообразие.

За да съхраните за по-дълго време сиренето свежо, ако не искате да го ядете веднага, е най-добре да го държите в оригиналната му опаковка в хладилника, особено ако съдържа вода. При насипното тофу е важно да се прибере в кутия с вода, която да се сменя ежедневно. С това елементарно действие животът му ще се удължи. Вакуумирано ли е, може да го сложите на хладно и тъмно място.

Остатъците от сготвеното вече соево сирене съхранявайте в добре затворена кутия в хладилника до три дни.

Да не пропускаме и варианта с камерата, където нарязаното на порции, замразено върху плоска тава и прибрано в плик с цип тофу може да ви служи като лесен вариант за бърза вечеря или обяд. Преди да го сготвите, оставете го да се отпусне в хладилника, а не на стайна температура.

Очаквайте вълнуващи рецепти с популярното соево сирене, които без съмнение ще заинтригуват небцето ви.

Дайте оценка:

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче