Ако сте нов във вегетарианството, веганството или просто обичате азиатската кухня, сиренето "Тофу" следва да се превърне в един от главните герои на масата. Този вкусен продукт, чрез който ще си набавите достатъчно количество растителен протеин, може да бъде използван в най-разнообразни ястия, включително в десерти.
Нека преди това обаче да видим по-подробно какво представлява това сирене, част от традиционната китайска кухня отпреди хиляди години.
Тофу, понякога наричнано още соево сирене, е с кремообразна текстура, ниско съдържание на мазнини и както казахме в началото - подобаващо наличие на протеин с растителен произход. Сиренето се продава във формата на правоъгълни блокчета, благодарение на които ще набавите на тялото си необходимите за деня калций, желязо, магнезий, калий, мед фосфор, цинк, както и някои важни витамини от група В.
Тофуто се приготвя лесно. Необходими са соево мляко, добито от варенето на зърната и тяхното смилане. Готовата течност обикновено се сгъстява с помощта на лимон, оцет, сол или калиев сулфит. Получената подобна на извара смес се изцежда от излишната вода и се слага в калъпи, за да стегне.
Както при сирената от животински произход, така и при соевото има различни вариации и степени на твърдост. Това са така нареченото "копринено" тофу, следвано от вариантите на меко, твърдо и много твърдо. Първото е особено подходящо за смутита и приготвянето на десерти. Ще го опитате и в японската мисо супа. Мекият вид пък е идеален за богати яхнии и различни видове супи, а твърдото и много твърдото соево сирене - за пържене и печене. Всички вариации се различават доста по текстура, затова ви съветваме винаги да четете етикета на опаковката, за да сте наясно с кой от изброените видове си имате работа.
Благодарение на хранителната си стойност в последните години тофуто става популярно сред хората, които не ядат месо и животински продукти. Цената му не е висока и заради това включването му в седмичното меню е лесна задача. Някои хора предпочитат да си го приготвят дори сами в домашни условия, но техниката отнема време и изисква известна практика за добър краен резултат.
Как се готви с тофу
Едно от предимствата на растителното сирене е, че то лесно абсорбира аромати, тъй като неговата собствена миризма е почти неутрална. За целта обаче трябва да бъде предварително отцедено от излишната вода чрез пресоване. Това важи особено, ако искате да приготвите тофу с хрупкава коричка.
В някои рецепти е възможно да срещнете изискване да замразите сиренето преди да го мариновате. По този начин в блокчето се образуват малки пори, благодарение на които ароматите ще се абсорбират по-добре. Другият плюс на тази техника е, че текстурата му става по-месеста и приятна за дъвчене.
След като вече е пресовано, тофуто се реже в желаната форма - на кубчета, на филийки или просто се натрошава с ръце, след което е готово да се пържи, пече на скара или грил тиган, да се задуши на пара и т.н. Опциите дават разнообразие.
За да съхраните за по-дълго време сиренето свежо, ако не искате да го ядете веднага, е най-добре да го държите в оригиналната му опаковка в хладилника, особено ако съдържа вода. При насипното тофу е важно да се прибере в кутия с вода, която да се сменя ежедневно. С това елементарно действие животът му ще се удължи. Вакуумирано ли е, може да го сложите на хладно и тъмно място.
Остатъците от сготвеното вече соево сирене съхранявайте в добре затворена кутия в хладилника до три дни.
Да не пропускаме и варианта с камерата, където нарязаното на порции, замразено върху плоска тава и прибрано в плик с цип тофу може да ви служи като лесен вариант за бърза вечеря или обяд. Преди да го сготвите, оставете го да се отпусне в хладилника, а не на стайна температура.
Очаквайте вълнуващи рецепти с популярното соево сирене, които без съмнение ще заинтригуват небцето ви.