Кой според вас е най-добрият десерт на Земята? Помислете добре, след което задайте на някои от приятелите си същия въпрос. Веднага ще разберете, че еднозначен отговор няма, тъй като личният вкус и предпочитания на всеки се формира от неговите субективни възгледи върху храната, с главен участник - небцето му.
Ето защо е прекалено трудно да закичим някой определен десерт с титлата за най-вкусно лакомство, но бихме могли да направим списък, не класация, с някои наистина зашеметяващи представители на сладкарското изкуство.
А сега да се отпуснем и да помечтаем, да се приготвим за обилно слюноотделяне, защото на сцената излизат онези десерти, които с вкус и изящество успяха да покорят световната кулинарна сцена.
Торта "Блек форест", Германия
Заедно с приказките, разкриващи замъци на планински върхове, регионът Шварцвалд в Германия е известен като съименника на най-пищната торта в страната.
Тъмните шоколадови блатове се напояват с черешов сироп, овкусен с киршвасер (вишнево бренди), след което биват намазани с дебел слой бита сметана и пресни череши. Ако всичко това не ви звучи достатъчно вкусно, тортата е изцяло покрита отново със сметана и поръсена с настърган шоколад.
Украсата е отредена на... черешите.
Изкушението "Блек форест" е звездата в на сладкарниците в Германия, където е известна под наименованието Schwarzwälder Kirschtorte.
Бурма кадаиф, Турция
Нишки от хрупкав кадаиф, увити около богат пълнеж от ядки - ето така можем да опишем тази ароматна роднина на баклавата. За разлика от нея обаче бурма кадаифа често се пържи, сдобивайки се по този начин с хрупкава текстура, която издържа на ароматната баня в захарния сироп.
И докато плънката в баклавата е разпределена равномерно между корите, в бурмата наситнените шамфъстък, кедрови ядки или орехи приветстват със своята пищност от центъра на десерта.
Кифлички с кардамон, Швеция
Денят на канелените кифлички в Швеция е на 4 октомври, но много любители на това печиво настояват, че версията с ароматен кардамон засенчва тази с канела.
Кифличките с кардамон се консумират най-често като част от fika - кафе пауза, която присъства по два път в работния ден на много шведи.
Кокосова торта, САЩ
Пухкава и с изкушаващи кокосови топчета, завършващи нежната ѝ визия, тази торта е обсипана с кокосови стърготини и съблазнителна глазура. Тя е класическо олицетворение на американски десерт, чиято рецепта често се предава от ръка на ръка.
Бихме я описали спокойно като превъзходно старомодно удоволствие.
Кулфи, Индия
Той се намира сред най-пищните лакомства в семейството на сладоледите и има изкусително богата текстура. Традиционните рецепти, които могат да изискват часове постоянно разбъркване, започват с кипване на прясно мляко на слаб огън и продължават с бавната му редукция, която придава карамелена сладост на естествените захари в млякото.
Докато съвременното кулфи се появява в десетки вкусове, класическите му варианти са изпълнени с някои от най-пищните вкусове в Индия - роза, кардамон, шафран, шамфъстък и шафран.
Торта "Павлова", Австралия и Нова Зеландия
Спорът между двете държави, чия е тази хрупкава сладост, не спира и до днес. Дори руската балерина Анна Павлова, на която е кръстена тортата, посещава и двете страни, но решение така и не се намира.
Забодете ли вилица в хрупкавия меренг ще се насладите на леко дъвчащата му структура, след което ще се натъкнете на пухкава като облак сметана, олекотена от свежестта на пресни плодове. Ето това можем да наречем десерт от световна класа.