На 6 декември отбелязваме празника на св. Николай Чудотворец - владетел на водите и подводния свят, покровител на моряците, банкерите, рибарите и пътешествениците.
В българския традиционен календар това е един от най-големите зимни празници, почитан не само от семействата, в които има именници. На трапезата е отредено специално място на шарана. За него поверието ни разказва как веднъж св. Николай влязъл с лодка в морето, но заради буря, тя се пробила. Тогава от водите той извадил шаран, с който запушил дупката. Ето защо тази риба се смята за жертвена и играе важна роля в празничната трапеза на Никулден.
Шаранът трябва да е цял, прясно уловен и с люспи. Според поверията, когато домакинята го почиства от тях, тя трябва да внимава нито една люспа да не падне на земята, тъй като това е знак за предстоящи неприятности. Ако това се случи обаче, никой от семейството не бива да ги настъпва. Най-голямата люспа пък се прибира в кесия, за да бъде пълна през цялата година с пари.
На някои места в България се приготвя рибник - пълнен шаран с ориз, стафиди и ядки, увит в тесто и запечен във фурната. Освен него се правят и два обредни хляба, които заедно с рибата трябва да бъдат осветени в църква или у дома. Парчета от хлябовете се раздават на съседи за здраве и берекет.
На този ден също се приготвя и курбан чорба, която задължително трябва да е от риба.
Освен рибните ястия на трапезата се сервират сарми, постни пълнени чушки с ориз, фасул, царевица и други постни храни, напоени със зехтин. Поверията гласят, че масата не бива да се вдига през целия ден, за да бъдат посрещнати всички гости - очаквани и неканени.
След като се приключи с изяждането на шарана, костите му не бива да се изхвърлят на боклука. Те трябва да бъдат изгорени, да се закопаят или да се пуснат в течаща вода. Вярва се, че така ще се запази благополучието в семейството и ще се увеличи плодородието.
Св. Николай се счита и за покровител на неомъжените жени. На този ден те отиват да запалят свещ и да занесат дарове в църквата, като се молят на светеца да им помогне скоро да се задомят. Вечер отиват на мегдана, танцуват хора, а младежите и семействата им ги наблюдават, за да изберат бъдеща булка за синовете си.
А сега, ето и нашето предложение за вкусен шаран.
Пълнен шаран
Необходими продукти:
- 1 шаран, около 2 кг
- 1 връзка зелен лук
- 300 г пресни домати
- ½ ч.ч. орехи
- 5-6 печурки
- 100 мл бяло вино
- 125 г масло или зехтин за намазване
- 10 зърна черен пипер
- ½ връзка магданоз
- Щипка червен пипер
Начин на приготвяне:
- Почистеният от люспите и вътрешностите шаран се натрива със сол и черен пипер отвътре и отвън, след което се прибира в хладилника за 30 мин.
- През това време лукът и гъбите се нарязват на ситно и се задушават в 1 с.л. олио, докато омекнат. Добавят се 2-3 домата, отново нарязани на ситно, и смлените орехи.
- Поръсва се с малко магданоз, залива се с бялото вино, слага се червеният пипер, сол на вкус и се разбърква.
- С тази смес се пълни шаранът, слага се в намазнена тава, маже се обилно с маслото/зехтина и се покрива с резенчета домат. В тавата се сипва половин чаша вода и рибата се пече в предварително загрята на 180 градуса фурна до готовност.