Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Какви тайни крие белият бъз и как да си приготвите чуден сироп от цветовете му

Той е изключително ценен заради полезните си свойства


Белият бъз е многогодишен храст или малко дърво, което може да достигне височина от 3 до 10 метра. Той е добре познат със своите красиви, ароматни бели или кремаво-бели цветове. Те цъфтят през пролетта и началото на лятото, обикновено от май до юни.

Белият бъз е разпространен в различни части на света, включително в Европа, Западна и Централна Азия и Северна Америка. Растението предпочита влажни и добре дренирани почви и често се среща в крайречни зони, по краищата на гори, както и в градини. Освен това, той е популярен избор за декоративни цели заради красивите си цветове и плодове.

В България белият бъз е доста разпространен и се среща в различни части на страната. Най-често той се появява в подножието на планините и планинските склонове, присъствайки често в растителното разнообразие на Стара планина, Рила, Пирин, Родопите и др. Среща се също по крайречието на Марица, Дунав, Искър и по-малки реки. В селските райони белият бъз се култивира заради своите лечебни свойства, които го правят ценен както за хранителната, така и за фармацевтичната индустрии.

Снимка: Unsplash

Цветовете, плодовете и кората на растението се използват в традиционната медицина за лечение на различни заболявания. Някои от основните му полезни свойства са:

 • Антивирусно и антибактериално действие: Белият бъз е известен със своето антивирусно и антибактериално действие, което помага в борбата с грип и настинки. Това го прави ценен помощник в сезоните на простудни заболявания.
 • Подсилване на имунната система: Плодовете и цветовете на белия бъз са богати на антиоксиданти и витамини, включително витамин C, които подпомагат укрепването на имунната система и подобряват общото здравословно състояние.
 • Диуретичен ефект: Белият бъз има диуретично действие, което подпомага изчистването на организма от токсини и излишни течности. Това го прави полезен за хора, които страдат от задържане на вода или отоци.
 • Противовъзпалително действие: Съставките на белия бъз имат противовъзпалителни свойства, които могат да помогнат при възпаления и болки, включително артрит и други възпалителни състояния.
 • Антипиретично действие: Белият бъз има способността да понижава температурата, което го прави полезен при висока температура и треска.

Използването на белия бъз в кулинарията и медицината е разнообразно и включва различни части на растението. От цветовете на белия бъз се приготвят чайове, сиропи и тинктури. Чаят от цветове на бял бъз е популярно средство за облекчаване на симптомите на простуда и грип, както и за подпомагане на имунната система. Сиропът от бъзов цвят пък се добавя към напитки и десерти заради сладоста и аромата си.

Снимка: Unsplash

Узрелите му плодове се използват за приготвяне на сокове, конфитюри, вино и ликьори. Те са богати на витамини и минерали и имат приятен, сладък вкус. Важно е да се отбележи, че плодовете трябва да се консумират само добре узрели, защото в суров вид могат да бъдат отровни.

Кората и листата на белия бъз се използват по-рядко, но също така имат лечебни свойства. Тяхното действие е противовъзпалително и могат да се използват за външно приложение при кожни възпаления и рани. Важно е обаче да се използват с повишено внимание и под наблюдение на специалист, тъй като могат да съдържат токсични съставки.

Все още не сте закъснели, ако искате да си приготвите сами чудесен сироп от бъз. В няколко лесни стъпки ще имате чудесна разхлаждаща напитка за лятото. Нека видим какво трябва да направите.

Снимка: iStock by Getty Images

Необходими продукти:

 • 2 ½ кг бяла захар
 • 2 лимона
 • 20 броя цвята бял бъз, с подрязани дръжки
 • 85 г лимонена киселина

Начин на приготвяне:

 1. Поставете захарта и 1,5 литра в най-голямата тенджера, която имате. Леко трябва да се загрее, без да завира, докато захарта се разтвори.
 2. Разбърквайте сместа от време на време.
 3. Премахнете кората от лимоните с помощта на белачка за зеленчуци, след което нарежете лимоните на кръгчета.
 4. След като захарта се разтвори, оставете съда със сиропа да заври, след което изключете котлона.
 5. Напълнете купа със студена вода. Леко потопете и завъртете цветовете, за да махнете мръсотията или ако има насекоми по тях.
 6. Извадете ги, изтръскайте ги внимателно и ги прехвърлете в сиропа заедно с лимоните, кората и лимонената киселина, след което разбъркайте добре.
 7. Покрийте тенджерата и оставете да престои в продължение на 24 часа.
 8. Постелете гевгир с чиста памучна кърпа или тензух, след което го поставете върху голяма купа или тенджера.
 9. Сложете в гевгира черпак от сиропа и го оставете да премине бавно. Изхвърлете остатъците в кърпата. Направете така с цялата течност.
 10. Използвайте фуния и черпак, за да напълните стерилизираните бутилки (минете ги през съдомиялна машина или измийте добре със сапунена вода. Изплакнете, след това ги оставете да изсъхнат в загрята на ниски градуси фурна).
 11. Сиропът е готов за пиене веднага и ще се съхранява в хладилник до 6 седмици.

Дайте оценка:

Тагове: сироп от бъз