Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Каква е разликата между зеления и дивия лук и вазимозаменяеми ли са те


Вече официално сме в сезона, в който зеленото е на почит както сред природата, така и на домашната ни трапеза. Зеленолистните зеленчуци на пазара скоро ще достигнат своя пик, а ние не трябва да изпускаме момента да заредим тялото си с тяхната лечебна сила.

В този ред на мисли - някога питали ли сте се каква е разликата между пресния зелен лук и дивия, наричан още с интересното име Сибирски лук? Дали всъщност те са едно и също нещо, можем ли да ги заменим в ястие и кога трябва да използваме всеки от тях, предстои да разберем.

Нека започнем от там, че зеленият и дивият лук, разбира се, са свързани, но не представляват едно и също нещо. Според енциклопедия "Британика" зеленият лук е категоризиран като зеленчук, а дивият - като билка. И двете разновидности обаче са част от вида лукови, затова съдържат много сходни хранителни качества.

Една от първите прилики, които можем да забележим при тези братовчеди от растителното царство, са техните зелени, тръбовидни листа. Въпреки това, разликата във вкуса и текстурата им е осезаемо различна.

Дивият лук е с много по-деликатни, тънки стъбла, които са с по-равномерен тъмнозелен цвят. Той е и с по-мек вкус от зеления, а заради фината структура на листата си, често се използва за гарниране на вече готови ястия.

В нашата кухня пресният лук заема доста централна позиция, особено през пролетния сезон. Неговият лучен вкус е доста по-осезаем, въпреки че този в листата му става мек и фин. Текстурата му е по-хрупкава, а ароматът - наситен.

И тъй като в крайна сметка и дивият и зеленият лук имат сходен вкус, те са взаимозаменяеми, но трябва да имате предвид някои особености.

Снимка: Pixabay

Ако заменяте пресния лук с див, то внимавайте за това, че първият е с много по-интензивен вкус и сигурно ще се наложи да увеличите количеството на по-нежните листа на дивия лук. В обратния вариант трябва да намалите стръковете на зеления лук.

При всички положения обаче препоръчваме дивият лук да се използва за гарниране. Той е страхотен върху омлети, печени картофи, Дяволски яйца и други най-различни ястия, печива и салати.

По-силният вкус на зеления лук, в сурово състояние, е подходящ за дипове, за завършване на супи и да не изпуснем - за свежи зеленолистни салати.

Не изпускайте възможността да се възползвате от даровете на пролетта. Освен, че ще задоволят сетивата ви, те ще ви помогнат да преминете през настройването на организма към топлите месеци без много от физическите неразположения.

Опитайте тази вкусна рецепта с кралски печурки и зелен лук, подходяща за предястие.

Кралска печурка с масло и зелен лук

Дайте оценка:

Тагове: зелен лук

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче