Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Как една страна щеше да умори населението си заради ориза

Коя е една от основните съставки в японската кухня, без която самураите най-вероятно нямаше да успеят да оцелеят?

Ако си мислите за ориз, можем да ви поздравим, защото той е основата на тяхното меню. С години за феодална Япония производството на ориз е ключово за поддържането на армия, която да защитава територията.

И години наред, докато оризът в Страната на изгряващото слънце се оценява на теглото си в злато, самураите вървят напред и в края на XIX век ще стигнат до своето самоунищожение. За всичко това е виновен именно оризът, който се превръща в безмилостен палач, но нека започнем историята от самото начало.

Когато Япония слага началото на своята модернизация и въоръжава флотата и армията си, Корея все още не е разделена и трябва да предприеме следващите стъпки. Японските военни експерти отиват да помагат, но скоро дисциплината им ще натежи на корейските войници. Домакините ще изразят своето мнение и ще прогонят не само експертите, но и японския посланик.

Тогава Япония изпраща няколко бойни кораба, с които да демонстрира своята сила, но криеща в тях една голяма тайна - едва 20% от екипажа на всички кораби са добро физическо състояние, останалите са болни.

Япония е поразена от пандемия, която успява бързо да пречупи и най-силните японци. Оплакванията на всички са скованост, липса на мобилност, силни крампи в краката, които в последствие се разпространяват в цялото тяло. Болният страда между 6 месеца и година, докато не се стигне до фатален край.

Японските лекари смятат, че става въпрос за нов вид малария и съдейки по климата, стигат до извода, че подобна напаст може да се появи. В последствие се допуска и присъствието на болест, която имитира малария. Истината обаче е много по-проста, отколкото изглежда.

Японците ще прекарат години в търсенето на лекарство за така наречената болест "бери-бери", която поставя основата на полиневрит. В превод бери-бери буквално означава "не мога, не мога". Тя не е заразна, не се разпространява по въздушно-капков път и няма нищо общо с малария или друга по-специална болест.

Накрая разбират, че всичко започва и свършва с диетата.

Япония се храни с ориз от векове, но преди своята модернизация те комбинират кафяв и бял ориз в едно ястие. Проблемът е, че и двата вида зърнена култура изискват малко повече време за варене и за да го спестят, японските готвачи започват да мият ориза.От този така грешен ход се оказва, че с тази процедура те премахват толкова ценния и жизнено важен протеинов прах, съдържащ се на повърхността на зрънцата. Същият помага за доставката на витамини като B1, B6 и B12. Основната причина да се появи бери-бери се крие в дефицита на витамин B1. 

През първите години този факт не бива проверен от никого. Още по-странното е, че в някои провинции проблемът липсва, което повечето лекари преписват на различния и по-хладен климат. Истината обаче е друга - освен с ориз, японците там се хранят с бобените зърна азуки, които доставят необходимия витамин.

Оризовата пандемия продължава между 1878 г. и приключва около 1883 г. Японската флота успява да се справи с проблема, а за откриването на лечението е отговорен Канехиро Такаки.

Наследник на японски самурайски клан Такаки е очарован от мисионерите и техните познания за света. Запознава се с лекарите и с голямо внимание следи тяхната дейност. Успява да се запознае с Уилям Уилис, който иска да предаде знанията си. Двамата ще обикалят провинции и ще обучават младежи на първа помощ. След няколко години Уилямс ще помогне на Такаки да замине за Англия.

Японецът се записва за доброволец във флотата и така успява да стигне до Европа, където посещава университет и изучава внимателно обща медицина, както и паразитология.

В една от лекциите започва да разбира ясно, че бери-бери не е паразитна болест, тя е свързана с нещо съвсем различно - храната.

Моряците от Източноиндийската компания правят далечни плавания и всички се оплакват от едно и също - летаргия и депресия, страдат и от запушени пори и лоша мобилност. Лекарите нямат отговор и все още не са наясно със заболявания като скорбут.

За модерната медицина причината за тази болест днес е ясна - липсата на витамин C. Същият помага за синтезът на колаген и е от особено значение, когато човек е в открито море.

Британците решават проблема и тестват своята теория, добавяйки цитрусови плодове на борда на HMS Suffolk. Корабът плава 23 седмици до Индия и още толкова наобратно. Изненадата е, че никой няма оплаквания и никакви проблеми.

Трудности в прилагането на лечението обаче не липсвали - никой нямал време да яде цитрусови плодове, следователно готвачите решили кардинално проблема, като правили лимонов сок и го добавяли в задължителната чашка ром в края на всеки работен ден. Комбинацията между двете съставки била достатъчно успешна и в последствие се превръща в задължителна за британските морски вълци.

Такаки се завръща в Япония след близо 5 години в изучаването на медицина и вече знае откъде да започне своята дълга битка с бери-бери. Идва навреме, защото Япония поставя рекорд по смъртност.

Такаки се фокусира върху менюто на борда на всеки кораб, записва броя на заболелите, обикаля градовете, в които същата болест рядко се проявява и сглобява пъзела.

Каква е причината за бери-бери?

Консумацията на огромното количество карбохидрати и почти никакви протеини.

Германските полеви лекари посочват, че здравословната диета е една част протеин на 15 части карбохидрати. При моряците има леко разминаване - една част протеин и 28 части карбохидрати.

За успешно лечение на бери-бери е необходимо да се добавят протеини, това обаче се казва проблем. Японската флота има нужда от кадри и събира моряците си от най-бедните провинции. Повечето се записват, защото им е обещано, че ще могат да се хранят до пръсване.

Мнозина от тях нямат време да се разочароват, защото на борда на кораба има само една храна, която е напълно безплатна - мит бял ориз.

По-високите рангове разполагат с купони и могат да консумират риба и както може да се предположи - те не се разболяват. На преялите моряци обаче им е позволено да злоупотребяват само с ориз. Такаки е човекът, който предлага да се промени точно тази система на изхранване на моряците по корабите. Той започва да предлага хляб, вафли и най-различни други продукти, богати на протеин храни. С това свое решение Такаки залага цялото си реноме пред императора и обещава, че ако се провали в своето лечение, лично ще отиде в двореца и ще извърши сепуко.

Флотата пуска тестов кораб, който добавя в менюто си освен ориз и задължителен протеинов хляб. След завръщането на кораба става ясно, че само 14 от 333 моряка са се разболели. Именно тези четиринадесет отказват да ядат хляба, но след като лекарят на кораба ги принуждава, дори те успяват да се възстановят. Една година с правилна протеинова диета е достатъчна за излекуването на 94% от населението на Япония. 

Тъй като японците са известни с ината си, те дълго време се противят на премахването на безплатния ориз от менюто на флота и армията. Такаки се пречупва и връща зърнената култура, но позволява да се консумира единствено в допълнение с протеинов хляб.

Такаки ще стане барон, ще получи място в историята на медицината, а през 1929 г. ще получи и Нобелова награда за медицина.

И всичко това, защото научава Япония да се храни с протеин. 

Дайте оценка:

Тагове: ориз

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче