Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Как да нашарим великденските яйца с натурални бои

От Ивайла Тодорова Ивайла Тодорова

Великден е считан за най-големия християнски празник, а ритуалът с багренето на яйцата е основна част от подготовката и е специален момент за всяко семейство.

В последните години все повече хора се ориентират към природосъобразния начин на живот, което неминуемо се отразява и на бита и домакинството им. Завръщането към автентичната традиция с боядисването на яйцата не с химични бои, а с естествени багрила, с всяка следваща година набира все по-голяма популярност.

Вероятно на мнозина ползването на натурални средства им се струва прекалено бавен и трудоемък процес, при условие, че търговската мрежа е залята с всякакви алтернативи - бои, брокати, гелове и какво ли не. Истината е, че боядисването на яйцата с треви и билки всъщност никак не е сложно, а едновременно с това крие и невероятно очарование, както и доза изненада, защото всяко яйце се получава индивидуално и различно от предходното.

Откъде обаче тръгва почитаната от всички ни традиция?

Една от легендите гласи, че Мария Магдалена, свидетелка на възкресението му, се явила пред тогавашния римски император, за да му съобщи, че Иисус е възкръснал. Тогава владетелят я заставил с думите: "Ако беше възкръснал, това яйце, което държиш в ръката си, щеше да е червено!". В същия миг то наистина се обагрило в червен цвят.

Друга, значително по-популярна легенда разказва, че когато Христос бил разпънат на кръста, бил замерян с яйца от своите тържествуващи недоброжелатели, а те се обагряли в червено, докосвайки тялото му.

Независимо какъв е истинският произход на традицията, тя се спазва от всяко християнско семейство, като първото яйце винаги трябва да бъде именно червено и да се запази до следващия Великден за здраве и берекет в дома.

Снимка: Ивайла Тодорова

Малко хора обаче отдават значение на факта, че боите, които се ползват по време на Великденските празници, всъщност изобилстват от вредни химикали. Най-честото оправдание е, че ги потребяваме веднъж в годината и това едва ли чак такъв проблем. Въпреки че Европейската агенция по безопасност на храните е въвела не една или две наредби, ограничаващи влагането на животозастрашаващи химикали в боите за яйца, правните рамки остават в сферата на добрите пожелания и производителите продължават активно да ползват вредни оцветители, в това число и катран от въглища. Някои химично добити багрила водят до особено тежки последствия - от алергична реакция до задушаване, чернодробни проблеми и други опасни състояния. На страничните им ефекти са най-податливи малките деца и бременните жени.

Червената боя, например, в света на химичната индустрия, е позната като азорубин, прави се от въглищен катран и е под номер Е122. Този оцветител е забранен в Австрия, Норвегия и Швеция.

В повечето бои жълтият цвят е синтетичният оцветител тартразин, който е канцерогенен и също е под възбрана в много държави.

В оранжевата боя пък се съдържа оцветителят Е110, който в скандинавските страни изобщо не се допуска в търговската мрежа. Единствено зеленият цвят е безопасен, защото е направен на основата на хлорофила, който е с растителен произход.

С какво обаче да ги замените?

Червено

Най-важният червен цвят има няколко натурални аналога. За да обагрите яйцата, можете да ползвате червено цвекло, сварени люспи от червен лук или пресовани на каша червени боровинки.

Най-наситен се получава цветът с червено цвекло. За целта е необходимо да сварите 1-2 глави от кореноплодния зеленчук в литър вода, като предварително сте ги обелили и настъргали. След като цвеклото омекне напълно, добавете 2 с.л. оцет и 1 с.л. сол. Предварително сварените яйца се накисват в сока на цвеклото за поне 1 час. Ако ги оставете за по-дълго, ще получите още по-наситен червен нюанс.

Синьо и лилаво

За мен най-сполучлива от всички натурални бои е чаят от хибискус, познат у нас още като каркаде. Можете да се снабдите с него в насипно състояние от всяка дрогерия. Не го купувайте във вариант на пакетчета за чай.

За да обагрите яйцата си, кипнете 2-3 с.л. в 300 мл вода. Оставете да поври 5-10 минути. Сипете 2 с.л. лъжици оцет. После накиснете яйцата. Ако искате да са съвършено гладко оцветени, предварително прецедете. Аз обаче предпочитам да оставя парченцата хибискус вътре, защото се получават интересни релефи и форми, напомнящи на галактически пейзаж. Колкото повече държите яйцата, толкова по-наситен цвят ще получите.

Ако пък сте търпеливи и ги оставите да се киснат за 20-30 минути, ще стигнете и до възможно най-тъмните нотки на лилавото.

След като изсъхнат напълно от боята, можете да ги почистите със салфетка. Така ще имате още една разновидност, напомняща мраморен ефект. Важно е да подчертая, че синьо и лилаво се получават, ако ползвате бели яйца. Ако решите да багрите такива с по-жълтеникава черупка, ще постигнете сиви, тъмносини и масленозелени нюанси, които също са особено атрактивни.

Снимка: Ивайла Тодорова

Жълто

Вместо стандартна класическа жълта боя можете да ползвате сварени люспи от кромид лук и куркума. Това са двата най-успешни заместители, които съм пробвала в годините.

С люспите от килограм лук, които се сваряват в литър вода и се оставят да престоят около час, се получават нежни и по-бледи нюанси на жълтото. Най-красиви са, ако ползвате бели яйца.

С куркумата можете да постигнете и изключително наситено жълто. В 500 мл вряща вода сложете 3 с.л. ситно стрита куркума и 1 с.л. червен пипер. След като кипне, добавете 1 ч.л. сол и 2 с.л. оцет. После потопете яйцата и оставете да се киснат, докато ви допаднат на цвят.

Оранжево

Оранжевото, при естествените багрила, се явява вариация на жълтото и изисква повече време, за да се постигне. Ако все пак държите да имате и такива яйчица, просто ги оставете в отварата от люспи на кромид лук за повече часове, дори денонощие.

Зелено

Всъщност, зеленото няма директен естествен заместител, освен хлорофилът на прах, с който нямам личен опит. Но пък може да се постигне чрез смесване на други два цвята. Ако към жълтото багрило, което сте направили от кромид лук или куркума, добавите няколко лъжици от отварата от каркаде в отделен съд, ще се получи зелена боичка. В зависимост от това колко наситена искате да е, контролирайте количеството каркаде.

Моята препоръка е да ползвате яйца с по-бели черупки, ако искате да имате по-наситени и светли цветове. С жълтеникавите яйца също се получават сполучливи нюанси, но винаги по-тъмни.

Още един трик, който ще подпомогне краските да изглеждат лъскави и концентрирани, е след като яйцата са добре изсъхнали и са поели боята, да ги минете с тампон или памук, напоен предварително с няколко капки олио. За всеки различен цвят обаче ползвайте и различен тампон. Така придобиват завършен и бляскав вид.

Никога не пропускайте към боите, независимо дали са натурални или не, да добавяте оцет. Той спомага насищането на цвета.

За по-голямо разнообразие, можете да изпробвате и любимата ми стара бабина техника, а именно багрене с чорап или чорапогащник и листенца. Преди да потопите яйцата в съответната боя, опаковайте ги в парче стар чорапогащник или прозрачен чорап, притиснете от едната страна листенце или плоско цветенце, стегнете и завържете. Резултатът винаги е изключително красив и нежен.

Дайте оценка:

Тагове: червен пипер лук яйца цвекло

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче