Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Нищо не може да те подготви за шумния град на два континента. И нищо не може да те оплете в очарователната си магия така, както го прави Истанбул. Това е дестинация не само за любителите на автентична ориенталска кухня. Това е дестинация за тези, които искат да попият от вечността на традициите, от разнообразието на вкусовете и от величието на два свята, намерили начин да съществуват заедно в очарователен синхрон.

Изтокът и западът се срещат в града, който никога не спи. Да, казват това за Ню Йорк, но, повярвайте ни, Истанбул не му отстъпва по никакъв начин.

Заблудени по малките улички в късните часове на деня, прибирайки се от дълго скитане по стъпките на милион туристи и местни, опитайте да затворите очи и да се вслушате в мелодията на града. Тя ще ви насочи към местата, които трябва да опознаете - онези дълги километрични улици, които са сърцето на нощния живот. Онези малки сладкарници, които ще ви поднесат перфектния завършек на един хубав ден в Истанбул. От личен опит ви казваме, че малко неща могат да се сравнят с разтапящата сладост, когато първата хапка от напоеното със захарен сироп и поръсено с шамфъстък кюнефе попадне в устата ви.

И след като погъделичкахме почти всичките ви сетива, нека да ви представим къде можете да намерите най-доброто кюнефе в Истанбул.

Но преди това може би е важно да отговорим на два въпроса: какво представлява кюнефето и защо бихме го предпочели милион пъти през хубавата традиционна баклава.

Кюнефето е класически ориенталски десерт от кадаиф и обезсолено сирене на конци, който се сервира прясно сиропиран и на най-добрите места се приготвя на момента. Така, че ако сте готови да се отдадете на това сладко изкушение, е добре да си отделите поне 20 минути за направата му.

А колкото до избора - баклава или кюнефе, винаги ще изберем второто, защото просто така. Но пък, ако можете да имате и двете - направо поръчвайте! Животът е хубав, когато има повече сладост в него.

Препоръчваме ви да посетите тези места в Истанбул, където ще намерите най-сладкото и прясно кюнефе:

Hafiz Mustafa

Заведението за първи път отваря врати през далечната 1864 и оттогава предлага на своите клиенти вкусни ястия. Това традиционно място (което е важно да знаем, че предшества създаването на Република Турция) сервира някои от най-автентичните ястия в Истанбул, а кюнефето е звездата в богатото им меню с десерти.

Адрес: Hobyar, Hamidiye Cd. No:84, 34112 Fatih/İstanbul, Türkiye

Şefikoğulları Künefe

Силно вярваме, че тук работи поне един човек с докторска степен по задоволяването на желанията ни за сладко, защото в това заведение се предлагат цели четири вида кюнефе. Когато си поръчате ще пристигнат и безплатни плодове и ядки към десерта.

Адрес: Zeyrek, İtfayiceler Caddesi, Tezgahçılar Sk. 3/A, Fatih/Istanbul

Hatay Gurme

Макар и малко встрани от шумотевицата на града, препоръчваме ви това място, за да опитате типичното турско кюнефе. Не забравяйте да доведете местен приятел, тъй като менюто е изцяло на турски. Можете да си поръчате десерта с добавка шамфъстък и топка бита сметана. Вълшебство!

Адрес: Küçükbakkalköy Mah. Kayışdağı Cad Metal İş Mrk, D:No:37/A-B, Ataşehir/Istanbul

Дайте оценка:

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче