Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Изкуствен интелект създава нови стилове бира и контролира качеството

Разработилите приложението са учени от Чехия и Германия


Изкуственият интелект вече участва активно и в някои процеси от пивоварството, свързани с анализа, контрола и подобряването в реално време на най-чувствителните етапи в производството. Това стана ясно на годишния Форум на Пивоварите на Европа и на 39-ия конгрес на Европейската пивоварна конвенция, съобщиха от Съюза на пивоварите в България.

На най-голямото събитие на сектора, което тази година се проведе в Лил, Франция, взимат участие над 800 пивовари, учени, доставчици на суровини, политици, маркетолози, медии, дистрибутори, неправителствени организации и любители на бирата от целия свят. Фокусът на международната среща за пореден път бива насочен към стратегиите и решенията за иновативна, зелена и силно разнообразна като продуктова гама бирена индустрия. От Съюза на пивоварите отбелязват, че е важно е, че събитието обединява целия спектър на пивопроизводителите - от най-големите до най-малките предприятия, които общо на Стария континент вече са над 11 хиляди.

Според Съюза на пивоварите сега голям интерес предизвикват решенията, които разчитат на инструментите на изкуствения интелект (ИИ). От думите им става ясно, че учени от Чехия и Германия вече са разработили приложения с ИИ, с които могат да контролират запазването на ароматните качества и вкусовата стабилност на различните видове бира при нейното отлежаване и съхраняване. С помощта на ИИ могат да се създават и нови интересни стилове пива със съответните уникални за тях характеристики. Вече възниква цял научен клон, свързан именно с многообразието и нюансите на вкусовите усещания, аромата, цвета и дори възпроизвеждането на мехурчетата в пяната на бирата, казват от съюза. Тенденцията е за все по-голямото разнообразяване на стиловете, особено при безалкохолните и нискоалкохолните бири.

Снимка: Unsplash

Производството и продажбите на бира в страните от ЕС осигуряват работна заетост за 2 милиона души, става ясно на европейския форум. Всяко едно работно място в пивоварните пък генерира 15 допълнителни работни места по веригата на доставките, търговията, заведенията и туризма.

Годишно в европейските страни се консумират над 36 млрд. литра бира, от които 1.6 млрд литра е безалкохолната.

Сред най-обсъжданите теми на международното събитие са били селектирането на подобрени сортове хмел и ечемик, техниките за намаляване на въглеродния отпечатък на индустрията и подходите за растеж и конкурентоспособност. Предвид бурноинтереса към безалкохолната бира са били представени нови пивни дрожди, разработени специално за пиво с 0% съдържание на алкохол.

Снимка: Unsplash

По специална покана на организаторите за първи път, като ключов бизнес лектор, бива поканен представител на Съюза на пивоварите в България - Габриела Попова, която е собственик и управител на една от независимите малки пивоварни у нас. Тя представя предизвикателствата и възможностите за растеж и успех на малките иновативни бирени компании.

Съюзът на пивоварите в България е основан през 1991 г. и обединява производителите на бира, малц и хмел в страната и техните доставчици на суровини, материали и оборудване. Мисията на сдружението е да подпомага и насърчава развитието на българската пивоварна индустрия, да издига професионалния статут на работещите в бранша, да популяризира натуралните качества на суровините и интегритета на категорията, да промотира традициите, ритуалите и умерената консумация на пиво като част от съвременния стил на живот.

От 2008 г. организацията е член на Пивоварите на Европа - гласът на пивоварната индустрия в Европа. Скоро след това Съюзът на пивоварите в България е обявен за "най-динамичната национална асоциация". Изследвания на общественото мнение показват, че българската пивоварна индустрия се ползва с изключително висок рейтинг на одобрение от гражданите, което ѝ отрежда първо място по репутация в Европа, посочват на сайта на съюза.

Дайте оценка:

Тагове: бира

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче