Повечето от инженерите във военните заводи в Казанлък навремето са завършили висшето си образование във вече бившия Съветски съюз, където и много от тях са сключили брак с партньори от местното население, а по-късно са се върнали със семействата си, за да работят в родния си град. Оттам съветската култура и кухня оставят дълбока следа в Града на розите. Днес ще ви запознаем с една рецепта, която смесва руската и балканската кухня и която научихме от семейството на българин и украинка.
Тези пирожки приличат по-скоро на миниатюрни калцоне, а в основата на уникалния им вкус е добре приготвената плънка от телешка кайма. Месото се смесва с вкусната комбинация от чесън, спанак, моркови, лук, гъби, леща и задължителния пресен магданоз.
За улеснение на домакинството тестото не се меси, тъй като процесът отнема прекалено много време, а се използва готово тесто за пица. Плънката се прави лесно, а ароматът, който се носи от тигана докато я приготвяме, е несравним и е много трудно човек да не се изкуши да си открадне няколко лъжички докато никой не гледа.
Когато пирожките са вече сглобени, можем да ги изпържим в тенджера с голямо количество нагорещено олио, но тук ще разгледаме варианта, в който ще ги изпечем на фурна.
За плънката:
- 25 г зехтин
- 250 г телешка кайма
- 1 морков
- 1 глава лук
- 1 скилидка чесън
- 50 г спанак, само листата
- 100 г гъби
- 750 г домати от консерва
- 50 г леща
- 250 г вода
- 1/4 връзка магданоз
- За хлебчетата:
- бяло брашно, за разточване на тестото
- 400 г готови блатове за пица
- 200 г моцарела, настъргана
- 1 жълтък, разбит с 2 с.л. вода
Начин на приготвяне:
- Загряваме зехтина в тиган на среден огън и слагаме каймата да се запържи. По-големите парчета притискаме с дървена лъжица, за да ги раздробим. Полезен съвет: Ако искаме каймата да не става на бучки можем първо да я разбъркаме с чаша вода. Така времето за пържене значително се увеличава, но и плънката ни ще бъде доста по-хомогенна.
- След 4-5 минути добавяме настърганите на ситно морков, лук и чесън и ги пържим с каймата за около минута-две.
- В блендера миксираме гъбите и спанака, а след това добавяме и доматите от консервата. Разбиваме ги до получаването на пюре, което изсипваме в тигана и изчакваме да започне да ври.
- Време е да сложим и лещата. Варим я с останалите продукти за около 20 минути и веднага след това добавяме наситнения пресен магданоз. Сипваме водата и варим за 5 минути, след което остраняваме тигана от огъня.
- Да сглобим пирожките:
- Загряваме фурната на 190 градуса, а през това време връщаме каймата със зеленчуците и ги варим за още 15 минути, за да може сместа да стане максимално гъста.
- Поръсваме кухненския плот с малко брашно и изрязваме кръгчета от тестото с приблизителен диаметър от 15 см. В средата на всяко кръгче слгаме малко от плънката и поръсваме с моцарела (може и кашкавал), а по краищата намазваме с малко от яйчения разтвор.
- Завиваме пирожките във формата на полукръгове, така че да затворим плънката и краищата на тестото. Слепваме като ги притискаме с вилица. Може и с пръсти, но с вилица ръбчетата стават доста по-красиви след изпичане.
- Печем за 20 мин. във вече загрятата фурна, като преди това постиламе хартия за печене в тавата. Когато получим красив златист цвят, пирожките са готови.
По желание можем да сервираме пирожките със сос от цедено кисело мляко, майонеза и магданоз.