Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Ефектно: Палачинково руло с ягоди

Идеално, ако ще посрещате гости през уикенда

15’ Подготовка
20’ Време за готвене
0 Порции
1 Трудност

Необходими продукти:

За палачинките:

  • 3 яйца
  • 250 мл прясно мляко
  • 100 мл вода
  • 150 г брашно
  • 2 с. л. разтопено масло + допълнително за тигана
  • 1 ч. л. ванилова есенция
  • 1 с. л. захар (по желание)
  • щипка сол
  • червена сладкарска боя

За крема:

  • 250 мл сладкарска сметана (охладена)
  • 200 г крема сирене или маскарпоне
  • 3 с.л. пудра захар
  • 1 ч.л. лимонова кора (по избор)
  • ванилия на вкус

За плънката:

  • 200 г пресни ягоди
  • 1-2 с.л. захар (ако ягодите са кисели)
  • няколко листенца мента, за украса
  • боровинки, за украса

Начин на приготвяне:

  1. В купа разбийте яйцата с млякото, водата и ванилията. Добавете пресятото брашно, солта и захарта, и разбъркайте до гладка смес. Накрая добавете разтопеното масло и малко червена боя. Оставете тестото да почине 20 минути, след което изпечете тънки палачинки в незалепващ тиган с леко намазнено дъно. Охладете ги.
  2. С помощта на миксер смесете студената сметана с крема сиренето, пудрата захар, ванилията и лимоновата кора, докато се получи пухкав и стабилен крем.
  3. Нарежете ги на тънки филийки и ако желаете, поръсете с малко захар. Оставете ги да пуснат сок, но без да се разкашкват.
  4. Подредете палачинките една върху друга, леко застъпени, върху прозрачно фолио или хартия за печене, така че да образуват голям правоъгълник. Намажете с крема, като оставите около сантиметър от всички страни непокрит. Разпределете ягодите равномерно. С помощта на фолиото навийте стегнато руло. Приберете в хладилник за поне 2 часа, за да стегне.
  5. Нарежете внимателно на филии. Украсете с пресни плодове, листа мента и ягодов сос. Поднесете охладено.
ИЗБРАНО

Дайте оценка:

Тагове: краве масло ягоди боровинки лимон маскарпоне яйца бяла захар ванилия сладкарска сметана бяло брашно прясно мляко прясна мента вода

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче