Необходими продукти:
За палачинките:
- 3 яйца
- 250 мл прясно мляко
- 100 мл вода
- 150 г брашно
- 2 с. л. разтопено масло + допълнително за тигана
- 1 ч. л. ванилова есенция
- 1 с. л. захар (по желание)
- щипка сол
- червена сладкарска боя
За крема:
- 250 мл сладкарска сметана (охладена)
- 200 г крема сирене или маскарпоне
- 3 с.л. пудра захар
- 1 ч.л. лимонова кора (по избор)
- ванилия на вкус
За плънката:
- 200 г пресни ягоди
- 1-2 с.л. захар (ако ягодите са кисели)
- няколко листенца мента, за украса
- боровинки, за украса
Начин на приготвяне:
- В купа разбийте яйцата с млякото, водата и ванилията. Добавете пресятото брашно, солта и захарта, и разбъркайте до гладка смес. Накрая добавете разтопеното масло и малко червена боя. Оставете тестото да почине 20 минути, след което изпечете тънки палачинки в незалепващ тиган с леко намазнено дъно. Охладете ги.
- С помощта на миксер смесете студената сметана с крема сиренето, пудрата захар, ванилията и лимоновата кора, докато се получи пухкав и стабилен крем.
- Нарежете ги на тънки филийки и ако желаете, поръсете с малко захар. Оставете ги да пуснат сок, но без да се разкашкват.
- Подредете палачинките една върху друга, леко застъпени, върху прозрачно фолио или хартия за печене, така че да образуват голям правоъгълник. Намажете с крема, като оставите около сантиметър от всички страни непокрит. Разпределете ягодите равномерно. С помощта на фолиото навийте стегнато руло. Приберете в хладилник за поне 2 часа, за да стегне.
- Нарежете внимателно на филии. Украсете с пресни плодове, листа мента и ягодов сос. Поднесете охладено.