Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Херингата - една малка риба с големи възможности

И една страхотна рецепта с нея


Маринована, сурова, печена, на скара, на пара, пържена - това са само някои от начините за готвене на малката риба, която се среща по целия свят. Тя не е с нито толкова наситен вкус като сьомгата, нито с мек като на треската, а и е със сигурност по размер е по-малка и от двете. Но това не значи, че трябва да я омаловажаваме.

Херингата е силно свързана с източноевропейската, британската, скандинавската и германската кухни, въпреки че в някои части на Азия и Карибите също е предпочитана. Може би е толкова обичана заради своята непретенциозност и възможност да бъде приготвена по най-различни начини.

Този вид риба е с дължина около 40 см. Тя се среща по целия свят както в сладка, така и в солена вода. Специфичното при нея е, че се движи на пасажи и в естествената си среда животът ѝ може да достигне до 15 г. Уловените млади екземпляри често са бъркани за сардини и дори се продават за такива.

В някои страни херингата е известна като риба за консервиране. Така тя често присъства като предястие или като част от питателна закуска. Маринована, тя се свързва с празничната трапеза на Бъдни вечер в Полша, Литва и Украйна, а като храна, олицетворяваща успеха, се сервира на Нова година в Германия, Чехия и Скандинавието. Пушената херинга пък е често срещана на Карибите, в Ирландия, Англия и част от Северна Америка.

Има много начини за готвене на този вид дребна риба. Тя е идеална пържена, варена, печена на скара или във фурната. Тъй като бързо придобива остър мирис, херингата е добре да бъде приготвена веднага, когато е прясно уловена. Поради тази причина най-често срещаният начин за консумацията ѝ е маринована. Прави се най-често в смес от оцет, сол, захар, лук, дафинов лист и зърна черен пипер.

В България херингата се продава само замразена и консервирана. Ако изберете да си я купите замразена, може да я напълните с билки и да я запечете във фурната, да я сложите на скарата или да я изпържите.

Днес обаче ще ви предложим един лесен и вкусен вариант за питателни брускети с хумус от цвекло, осолена херинга и червен лук. За ваше улеснение първо ще ви покажем как да си приготвите хумуса, след което и останалата част от рецептата.

Да започваме.

Хумус от червено цвекло

Необходими продукти:

  • 500 г червено цвекло
  • 2 консерви нахут по 400 г
  • Сокът от два лимона
  • 1 с.л. кимион

Начин на приготвяне:

  1. Сварете цвеклото за около 30-40 мин., докато омекне, без да го белите, затова го измийте добре предварително.
  2. Когато е готово, извадете го от водата и го оставете да изстине.
  3. Обелете и почистете внимателно главите, след което нарежете зеленчука на големи парчета.
  4. В кухненски робот или блендер разбийте нахута, цвеклото, лимоновия сок, кимиона, 2 ч.л. сол и малко черен пипер.
  5. Сервирайте готовия хумус с лъжица гъсто кисело мляко, малко препечени семена от кимион, накъсана мента и препечени филийки хляб.

Снимка: iStock by Getty Images

 

Брускети с хумус от цвекло, осолена херинга и червен лук

Необходими продукти:

  • 2 филета осолена пушена херинга
  • 1 глава червен лук
  • 1/4 краставица
  • 150 г хумус от червено цвекло
  • 1 багета

Начин на приготвяне:

  1. Нарежете багетата по диагонал и запечете филийките на сух тиган.
  2. През това време нарежете червения лук на тънки полумесеци, краставицата - на кръгчета, а филетата херинга - на по-дебели ленти.
  3. Вземете препечената филийка багета, намажете я със слой хумус от червено цвекло и отгоре наредете лентичките херинга и червения лук. За финал може да полеете със струйка зехтин.

Дайте оценка:

Тагове: риба зехтин червен лук цвекло

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче