Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Гулашът - ястието на пастирите и душата на Унгария

Днес се приготвя по много различни начини, но вижте нашето предложение


Унгарският гулаш е ястие, което носят със себе си дълбока история и традиция. Вкусен, питателен и ароматен, той е нещо повече от просто яхния - той е символ на унгарската кухня и начин на живот. Произходът му се крие още в Средновековието, когато унгарските пастири, известни като "гуляшок", приготвяли тази гъста супа от телешко месо, лук и подправки направо на открития огън. Те носели сушено месо в кожени торби, а когато спирали за почивка, го сварявали с вода и диви билки, създавайки проста, но засищаща храна, която им давала сили по време на дългите им пътувания през равнините на Панония.

През вековете гулашът се превръща в нещо много повече от храна на пастирите. С разпространението на червения пипер в Европа през XVI век, подправката бързо намира място в унгарската кухня и става основен елемент в гулаша, придавайки му характерния червеникав цвят и пикантен вкус.

Снимка: Unsplash

В края на XVIII и началото на XIX век, когато унгарският народ започва да търси национална идентичност в рамките на Хабсбургската империя, гулашът става неразделна част от културното им наследство. Дори унгарските войници в Австрийската армия настоявали да се хранят с гулаш, защото той им напомнял за дома.

Легендите около гулаша са много, но една от най-интересните гласи, че ястието става популярно в Европа благодарение на императрица Мария Терезия Австрийска. Според разказите, когато тя посетила унгарските земи, местните благородници искали да я впечатлят с традиционна храна, която представя истинската душа на народа. Поднесли ѝ гулаш, приготвен с най-доброто телешко месо, червен пипер и кимион, а вкусът толкова ѝ допаднал, че тя наредила да бъде включен в дворцовото меню. Разбира се, няма исторически доказателства за тази история, но тя чудесно илюстрира как гулашът се е превърнал в нещо повече от обикновено ястие.

Снимка: iStock by Getty Images

Днес гулашът има много вариации - някои го приготвят като гъста супа, други като яхния, а в някои райони се добавят картофи, моркови или дори малки тестени топчета, наречени "чипетке". Макар че класическата рецепта включва телешко месо, съществуват версии с агнешко, свинско или дори с дивеч. Важното е едно - истинският гулаш се готви бавно, с търпение и уважение към традицията. В Унгария дори има фестивали, посветени на това ястие, където майстори от цялата страна мерят сили в приготвянето му. Независимо дали ще го опитате в уютна селска къща или в елегантен ресторант в Будапеща, гулашът винаги носи духа на унгарската земя, която му е дала живот.

А сега нека видим какви продукти ще са ви необходими, за да си го приготвите у дома. Количеството им е за 6 порции.

  • 800 г телешко месо по избор
  • 2 с.л. свинска мас или олио
  • 2 големи глави лук, нарязани на ситно
  • 2 скилидки чесън, наситнени
  • 2 с.л. сладък червен пипер
  • 1 ч.л. пушен червен пипер (по желание)
  • 1 ч.л. кимион
  • 2 бр. червени чушки, нарязани на кубчета
  • 2 средни моркова, нарязани на колелца
  • 3 средни картофа, обелени и нарязани
  • 2 средни домата, обелени и настъргани, или 1 с.л. доматено пюре
  • 1,5 литра телешки бульон или вода
  • 1 дафинов лист
  • Сол и черен пипер на вкус
  • 1/2 връзка магданоз, нарязан

Начин на приготвяне:

  1. Загрейте свинската мас или олиото в дълбока тенджера на среден огън. Добавете лука и го запържете до златисто. Прибавете чесъна и разбъркайте за няколко секунди, след което добавете нарязаното на средни кубчета телешко месо. Запечатайте го добре от всички страни, докато се зачерви.
  2. Дръпнете тенджерата от котлона и поръсете червения пипер, пушения пипер и кимиона. Разбъркайте добре, за да се покрие месото с подправките, но внимавайте да не загорят.
  3. Върнете тенджерата на слаб огън и добавете настърганите домати или доматеното пюре. Разбъркайте добре и оставете за няколко минути, докато доматите пуснат соковете си.
  4. Налейте бульона (или водата), сложете дафиновия лист и намалете котлона. Оставете гулаша да къкри на слаб огън за около 1,5-2 часа, като от време на време разбърквате.
  5. След като месото започне да омеква, добавете морковите и чушките. Варете още 20 минути, след което сложете картофите. Гответе, докато всички зеленчуци омекнат, а сосът се сгъсти, още около 20 минути.
  6. Опитайте и коригирайте солта и пипера. Извадете дафиновия лист и поръсете с пресен магданоз.

Дайте оценка:

Тагове: чесън черен пипер червен пипер дафинов лист олио лук домати моркови магданоз телешко телешки бульон Унгарско картофи пушен червен пипер червени чушки кимион свинска мас

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче