Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Дивият ориз - доза мъдрост за тялото

Богат на протеини и фибри, той е идеален за онези, които не консумират месо


Дивият ориз е вид водна трева, която расте основно в САЩ и Канада. Той е с по-твърда текстура, а зърната му са продълговати, тънки и черни на цвят и заради това се различава значително по външност от другите си събратя. Вкусът му често е определян като орехов, който се съчетава идеално както с месо, така и със зеленчуци.

Дивият ориз е подходящ за супи, гарнитури, плънки и в най-различни други видове ястия.

Този вид ориз се култивира и консумира от векове. Произходът му е от района на Кънектикът. Днес може да се види диворастящ по крайбрежието на Персийския залив. Въпреки че дивият ориз "имитира" отглеждания по традиционен начин бял ориз, той се различава по нещо много съществено от него - продълговатите черни зърна всъщност произлизат от водна трева с ядливо зърно.

Дивият ориз се готви по същата технология като обикновения, но трябва да имате предвид, че ще ви отнеме малко повече време. Зрънцата уголемяват обема си три пъти, затова е добре да имате предвид, че от една чаша суров див ориз ще излязат около 3 чаши сварен. Т.е. съотношението му с вода ще е 1:3. След като тя заври, намалете котлона и оставете оризът да къкри за около 35-45 мин. Ще разберете, че е готов, когато омекне.

Хубавото на дивия ориз е неговият дълъг списък от полезни вещества, които съдържа. Голямото му количество протеин, както и фибри, го правят добър помощник на онези, които не консумират месо или са на подобен вид диета. В състава му присъстват още фолиевата киселина, магнезия, фосфор, цинк, мед и витамин В6.

В сравнение с други подобни на него култури, дивият ориз има само 83 калории за половин чаша, когато е сварен. Ето защо той е предпочитан от хората, които се опитват да намалят теглото си.

Снимка: iStock by Getty Images

Заради уникалния си състав на минерали и витамини, той има много положителни ефекти върху тялото, поддържайки в норма част от неговите функции. Ето някои от тях:

  • Укрепва мускулите, дава сила и тонус;
  • Действа превантивно при сърдечно-съдови заболявания;
  • Прочиства кръвта от токсини и помага на тялото да се освободи от излишната сол и холестерола;
  • Подобрява храносмилането;
  • Намалява кръвното налягане при хипертония;
  • Има благоприятен ефект върху зрението;
  • Подобрява общото състояние на косата и предотвратява косопада;
  • Подобрява функционирането на нервната система;
  • Богатият аминокиселинен състав на дивия ориз компенсира липсата на животински протеин при вегетарианската и веганската диети.

Съхранявайте дивия ориз в добре затворен съд на тъмно и хладно място. Стига да го държите далече от влага, той ще е годен за ядене с години напред. Ако ви е останал сготвен див ориз, приберете го в кутия, след което в хладилника. Там той ще издържи една седмица.

Дайте оценка:

Тагове: ориз

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче