Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Аджапсандали - грузинското ястие, символ на гостоприемството

Изобилието от зеленчуци и подправките го правят изключително ароматно

30’ Подготовка
40’ Време за готвене
4 Порции
1 Трудност

Аджапсандали е традиционно грузинско ястие, което се приготвя от различни видове зеленчуци и подправки. Името му идва от грузинската дума "аджап", която означава "много", и "сандали", което се отнася до комбинация или смес. Това подсказва за разнообразието от зеленчуци, които могат да се използват в рецептата.

Историята на аджапсандали се корени в селските райони на Грузия, където това ястие е било широко разпространено сред обикновените хора. То се приготвя сезонно, когато зеленчуците са в изобилие, което го прави подходящо за лятото и есента. Аджапсандали е популярно и в други кавказки страни, където има малки вариации в приготвянето му.

Любопитен факт е, че въпреки своята простота, аджапсандали е богато на вкусове и аромати, благодарение на използваните подправки и пресни продукти. Ястието е също така символ на гостоприемството в Грузия и често се сервира по време на семейни събирания и празници.

Аджапсандали е чудесен пример за това как традиционната кухня може да бъде едновременно лесна за приготвяне и изискана, съчетавайки натурални вкусове в едно ястие, което продължава да радва поколения наред.

Необходими продукти:

  • 2 патладжана
  • 3 чушки (червени и зелени)
  • 3 домата
  • 2 глави лук
  • 4-5 скилидки чесън
  • 100 мл зехтин
  • 1 ч.л. млян кориандър
  • 1 ч.л. млян червен пипер
  • Сол и черен пипер на вкус
  • Пресен магданоз, кориандър и босилек за гарниране

Начин на приготвяне:

  1. Патладжаните се нарязват на кубчета, посоляват се и се оставят да се отцедят за 30 минути, за да се премахне горчивината.
  2. Чушките и доматите се нарязват на кубчета, лукът на полумесеци, а чесънът се нарязва на ситно.
  3. В дълбок тиган или тенджера загрейте зехтина и запържете лука до златисто.
  4. Добавете чесъна и чушките и гответе няколко минути.
  5. Прибавете патладжаните и ги запържете до омекване.
  6. Добавете доматите, мляния кориандър, червения пипер, сол и черен пипер.
  7. Намалете температурата и оставете да къкри за около 20-30 минути, докато зеленчуците омекнат и сосът се сгъсти.
  8. Поръсете с пресен магданоз, кориандър и босилек преди сервиране.
  9. Може да поднесете ястието топло или студено, като гарнитура или като основно.

Дайте оценка:

Тагове: зехтин чесън червен пипер кориандър лук домати чушки патладжан