Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

8 хитрини, за да запазим продуктите свежи по-дълго

Ето кои са хитрините, които трябва да знаете

От Даниела Григорова Даниела Григорова

На всички ни се е случвало: Зареждаме количка, пълна с пресни плодове и зеленчуци, с големи надежди за здравословна, пълна със салати седмица напред. Но след тежък работен ден се случва понякога да си поръчате храна за в къщи. Или пък сте решили да си сготвите спагети, и всички спомени за зеленчуци са напуснали мозъка ви. Твърде скоро пресните продукти са станали кафяви, безформени и от тях тече някаква странна течност.

За щастие, съществуват множество трикове, които могат да ви помогнат да запазите продуктите си свежи за по-дълго време. Ако ви е омръзнало да изхвърляте плодове и зеленчуци седмица след седмица, ето кои са хитрините, които трябва да знаете:

1. Не мийте предварително продуктите

Всички сме гледали видеоклиповете, в които хората разопаковат покупките си, измиват ги и внимателно ги подреждат в красиви купи и съдове. Но ще ви издам една малка тайна: всички тези продукти ще се развалят много бързо. Това е така, защото предварителното измиване на продуктите добавя излишна влага, която може да ги накара да се развалят по-бързо. Освен това вероятно ще искате да ги изплакнете отново, преди да ги изядете, за да отмиете микробите от хладилника, така че може и да спестите малко вода и да пропуснете предварителното изплакване.

 

2. Съхранявайте правилно продуктите си

Някои плодове и зеленчуци трябва да останат охладени, докато други е най-добре да се съхраняват на стайна температура, и е важно да знаете разликата. Доматите например ще се развалят бързо, ако ги съхранявате в хладилника. Като цяло плодовете, които зреят с течение на времето (като банани, пъпеши, авокадо и праскови), са подходящи за съхранение на плота, докато не узреят - тогава трябва да се приберат в хладилника.

3. Използвайте правилно чекмеджетата на хладилника

Повечето хладилници имат т.нар. свежа зона - чекмеджета за плодове и за зеленчуци. Те са отделни, защото зеленчуците предпочитат висока влажност, докато повечето плодове се съхранявт при ниска влажност. Обикновено тези чекмеджета са обозначени по съответния начин, но ако това не е така, уверете се, че чекмеджето, в което съхранявате зеленчуците, е плътно затворено. Можете да държите чекмеджето за плодове леко открехнато, за да намалите влажността в него.

4. Поставете хартиена кърпа заедно със зеленчуците си

Следващият път, когато си купите пластмасов контейнер със зеленчуци, отворете капака и поставете няколко хартиени кърпи отгоре (ако купувате пакетирани зеленчуци, изсипете ги в отделен контейнер, а след това добавете хартиените кърпи). Поставете капака обратно, обърнете контейнера с дъното нагоре и го съхранявайте така в хладилника. Хартиените кърпи ще абсорбират влагата и ще помогнат за запазването на свежестта на зелените зеленчуци. Можете да използвате хартиени кърпи, за да предпазите и пресните плодове. 

5. Замразете пресни билки в зехтин

Билките са чудесен начин да добавите аромат и свежест към ястията си, но винаги изглежда невъзможно да ги използвате всичките, преди да се развалят. Вместо да чакате излишният босилек неизбежно да загине в хладилника ви, замразете го в зехтин, за да можете да го използвате по-късно. Всичко, което трябва да направите, е да нарежете билките, да ги сложите във форма за лед, да ги залеете със зехтин и да ги поставите във фризера. По-късно можете да използвате замразените кубчета с билки за овкусяване на сосове, супи, ястия с паста и др.

6. Покрийте стъблата на бананите с фолио

Бананите могат да се превърнат от зелени в кафяви и кашави само за няколко дни. Ако не искате да приготвяте бананов хляб, можете да запазите бананите си по-свежи, като покриете стъблото с малко парче алуминиево фолио. Този трик работи благодарение на едно малко нещо, наречено етилен - газ, който плодовете отделят, докато зреят. Като го държите под контрол, можете да забавите процеса на зреене. Ако бананите ви все пак покафенеят по-бързо, отколкото сте искали, обелете ги, нарежете ги и ги замразете - можете да ги използвате за смутита

7. Съживете повяхналите продукти със студена вода

Имате някакъв продукт, който е повяхнал? Не е нужно да го изхвърляте веднага. Тъй като повечето зеленчуци и зеленчуци са порести, можете да ги съживите, като ги накиснете във вода. Потопете увехналите продукти в съд, пълен с ледена вода, и ги поставете в хладилника. След около 30 минути зеленчукът ще бъде отново жив! За продукти с дръжки или стъбла (като броколи, аспержи, целина и билки) се отнасяйте с тях като с букет цветя. Отрежете краищата им и ги поставете в съд със студена вода, за да могат да поемат влага отдолу нагоре.

8. Съхранявайте гъбите в хартиени торбички

Гъбите са склонни бързо да стават слузести и неапетитни, а виновник за това често е опакованият в пластмаса контейнер. Вместо това изсипете гъбите в хартиена торбичка. Хартиената торбичка ще абсорбира влагата и ще поддържа подходящото ниво на влажност на гъбите и ще ги предпази от слуз.

 

Дайте оценка:

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче