Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

60 кафени зърна: Странният навик на Бетовен

От любовта до обсесията

От Маргарита Капитанска
Маргарита Капитанска

Лудвиг ван Бетовен несъмнено е едно от най-големите имена в музиката.

От векове неговата музика се изпълнява в цял свят и разнася великолепието си в красивите концертни зали. Преди да напусне този свят Бетовен оставя наследство от над 700 творби, въпреки че започва да губи слуха си прогресивно едва ненавършил 30-годишна възраст. Сред тях са "Ода на радостта", Симфония № 5, Соната № 14 и много други, запазили достолепно присъствието си в историята на музиката.

Отвъд неоспоримия талант обаче композиторът притежава интересен, дори може да се нарече обсесивен навик, свързан с пиенето на кафе.

Според него добрата чаша кофеинова напитка се нуждае от определен брой зърна - ритуал, на който остава верен до края на живота си.

Както голяма част от населението на Земята и днес, Бетовен също започва деня си с чаша горещо кафе. В този факт не намираме нищо странно. Но ако вникнем по-надълбоко в навиците на композитора ще видим нещо необичайно. Той има специални изисквания за броя кафени зърна, които ще сътворят ободряващата напитка.

Те трябва да бъдат точно 60 - нито повече, нито по-малко.

В биографичната книга Beethoven As I Knew Him на близкия му приятел Антон Шиндлер, се казва, че дори Бетовен лично е предпочитал да брои зърната за всяко кафе, което поднася на гостите си. Но авторът на "Ода на радостта" има и други начини, с които да изразява любовта си към кофеина. Композиторът често посещава местните кафенета, където се наслаждава на собствената си компания, избягвайки контакт с други посетители. Всичко това изглежда като добре обигран ритуал, който хвърля светлина върху необходимостта на Бетовен да бъде изцяло отдаден на ободряващата напитка.

Отново според книгата на Шиндлер за германския композитор кафето е единственият незаменим елемент от хранителните му навици. Не веднъж лекари му препоръчват да намали дневната доза кофеин, но предвид нескритата кофеинова обсесия, той отказва да се съобрази с тях.

Не бихме могли да предположим дали 60 кафени зърна са много или малко за перфектното кафе. Вкусът на всеки човек е твърде индивидуален и зависи от предпочитанията му. Някои харесват силния вкус на чисто кафе, а други обичат да го омекотяват с малко захар и мляко. Но защо великият германски композитор се е спрял на точно този брой кафени зърна, може би завинаги ще остане загадка.

Стъклена кана за кафе с филтър Butio

 

Дайте оценка:

Тагове: кафе

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче