Пълнозърнест киш с брюкселско зеле и бадеми

Категория: / Зеленчукови
Време за приготвяне:
90 минути
от: Irina Andreeva Jolieна 05.02.2017г.

Продукти

За тарта:
студено масло - 100 г
пълнозърнесто брашно - 180 г
смлени белени бадеми - 2 с.л.
студена вода - около 3 с.л.

За плънката:
брюкселско зеле - 10-12 бр.
броколи на розички - 1 шепа
малка тиквичка - 1 бр.
сирене - 150 г
зелен лук - 1 стрък
копър (по желание)
чесън - 1 пресована скилидка
яйца - 3 бр.
прясно мляко - 120 мл
филирани бадеми - 2 с.л.
черен пипер
сол

Начин на приготвяне

Нарежете маслото на кубчета и смесете с брашното и смлените бадеми. Стрийте с пръсти до получаване на маслени трохи. Добавете водата и омесете бързо на топка. Завийте в кухненско фолио и оставете на хладно за 1 час. Почистете брюкселското зеле, като отрежете долната част на кочана и обелите горните листа, ако има почернели. Разполовете зелките или на нарежете на три, ако са по-големи. Бланширайте във вряща подсолена вода заедно с броколито за около 3-4 мин. до омекване. Отцедете в гевгир и залейте с ледена вода, за да запазят свежия си зелен цвят. Настържете тиквичката и натрошете сиренето. Нарежете лука на кръгчета. В купа разбийте яйцата, сипете млякото и подправете със сол и черен пипер. Добавете тиквичката и зеления лук. Разбъркайте, за да се смесят добре. Разточете тестото с диаметър малко по голям от този на тавичката, за да има киша борд. Застелете тестото и притиснете добре, за да се уплътни хубаво кората. Отрежете излишното тесто. Сипете на дъното зелето и броколите. Разпределете равномерно сиренето и залейте с яйчената смес. Поръсете с филирани бадеми. Печете киша в загрята фурна на 180 градуса за един час или до златисто. Сервирайте топъл или студен.

Коментари