Хляб от спелта

Категория: / Коледа / Тестени
Време за приготвяне:
60 минути
от: Mariana Panova-Gizdarskaна 01.12.2016г.

Продукти

3 ч.ч брашно от лимец
1 яйце
100 г меко масло
1 ч.ч. кисело мляко
1 ч.л. сода за хляб
1 с.л. ябълков оцет
2 с.л. смлени семена от чиа
2 с.л. смляно ленено семе
1/4 ч.л. сол
черен пипер или индийско орехче по избор

Начин на приготвяне

В купа изсипваме киселото мляко, прибавяме содата за хляб и ябълковия оцет,и изчакваме реакцията на удвояване количеството на млякото. Разбиваме яйцето. Пресяваме брашното в отделен съд за месене. Прибавяме на момента двата вида смлени семена, солта и останалите подправки. Прибавяме постепенно от киселото мляко, маслото и яйцето. Замесваме тесто и месим около 10 минути. Не се налага втасване. Рисунките върху питката са по желание. Рисувам с клечка за зъби и различни подправки от кухнята - канела, черен и червен пипер, куркума, копър, индийско орехче... Хлябът (излиза около 650 г) се пече на 190С до готовност. Много вкусен и здравословен, богат на витамини и микроелементи!

Коментари