Лесно руло с плънка от ябълки в една стъпка

Категория: / Десерти
Време за приготвяне:
60 минути
Аватарот: Соня Шатевана 13.10.2016г.

Продукти

за голямата тава на печката (16 порции)

За пълнежа:
1,5 кг ябълки
2-3 с.л. лимонов сок
6-7 с.л. захар
канела
карамфил

За
тестото:
5 яйца
9 с.л. захар
3 с.л. олио
1 ч.ч. брашно
1/2 пакетче бакпулвер
ванилия

За глазурата:
400 г заквасена сметана
2-3 с.л. пудра захар
ванилия
ядки по избор

Начин на приготвяне

Ябълките се настъргват на ренде. Разстилат се върху застланата с хартия за печене тава. Поръсват се с лимоновия сок, захарта и канелата.

Яйцата се разбиват до пухкавост със захарта. Прибавят се ванилията, олиото и бакпулверът. Брашното се изсипва постепенно при леко разбъркване до получаване на еднородна гъста маса. Тестото се разпределя върху ябълките и се заглажда с лъжица. Пече се в предварително загрята на 180 градуса фурна за около 30 минути до получаване на златист цвят. Изважда се от фурната. Обръща се върху друга хартия за печене, отстранява се хартията, с която е печен сладкишът и се навива на руло. След като изстине, сладкишът се намазва с глазура.

Глазура: Заквасената сметана се разбърква с пудрата захар и ванилията. Рулото, предварително поставено в подходяща чиния, се измазва с глазурата. Отгоре се поръсва с ядки или шоколадови пръчици.

Коментари