Слоеста вита питка

Категория: / Тестени
Време за приготвяне:
60 минути
от: Violetta Violettaна 29.01.2016г.

Продукти

2 яйца + 1 жълтък за намазване
1/2 ч.ч. топла вода
1 ч.ч. кисело мляко
4 ч.ч. брашно
1/2 кубче мая
1 ч.л. хлебна сода
1 с.л. сол
1 ч.л. захар
5 с.л. олио или зехтин

За намазване на корите:
около 200 г сирене
1 голямо или 2 малки яйца

Начин на приготвяне

1. В топлата вода разтваряме маята заедно със захарта и 1 ч.л. брашно. Разбъркваме и оставяме да втаса, тоест маята да шупне.

2. През това време в голяма тавичка пресяваме брашното. Правим кладенче в него, чукваме двете яйца и ги разбиваме.
Към тях добавяме олиото, солта, киселото мляко примесено с хлебната сода и отново разбъркваме.
Прибавяме и шупналата мая.
Постепенно започваме да добавяме към сместа с лъжица от брашното и едновременно разбъркваме.
Когато сместа стане достатъчно гъста, но лепкава, продължаваме с ръце и замесваме еластично меко тесто.
Оставяме го да си почине за половин час на топло, през което време то ще втаса.

3. Премесваме отново тестото и го разделяме на три части.
Всяка от тях върху набрашнена повърхност разточваме на тънка кора с дебелина около 0.5 см.

4. Сиренето намачкваме с вилица и към него добавяме яйцето. Разбъркваме добре.
С тази смес поръсваме корите, предварително намазани с олио, и разрязваме на ленти с широчина около 5 см.

5. Първата лента навиваме на руло и поставяме в средата на тавичка, постлана с хартия за печене.
Около него навиваме последователно останалите ленти, като плънката предварително леко я притискаме към тестото.

6. Оставяме питката да втаса на топло, или в предварително затоплена фурна на 50-60 градуса.

7. Когато питката втаса, я намазваме с разбит жълтък примесен с капки олио и капки прясно мляко.

8. Печем в предварително затоплена фурна на 180 градуса до готовност.

Коментари