Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация
За блатовете:
10 белтъка
10 с.л. захар
200 гр смлени орехи
2 с.л. брашно

За жълтия крем:
500 мл прясно мляко
10 жълтъка
10 с.л. захар
10 с.л. брашно
ванилия
250 гр краве масло със стайна температура

За сметановия крем:
500 мл. течна сметана
6 с.л. захар

За кроканта:
150-200 гр захар
100-150 гр скълцани орехи

За шоколадовия ганаш:
200 гр. натурален шоколад,
200 гр. течна сметана

Разбийте белтъците на пяна, добавете захарта и продължете да биете, докато получите пухкав сняг. Прибавете постепенно пресятото брашно и смлените ядки, като разбърквате внимателно, за да не спадне сместа. Изпечете три блата в подмазана и набрашнена тава с диаметър 24 -26см. Печете в загрята на 170 С фурна около 20- 25 мин.

За първия крем разбийте жълтъците със захарта, прибавете брашното и част от млякото (около 150-200 мл), докато получите смес с гъстота на палачинково тесто. Останалото мляко сипете в тенджерка и го загрейте на котлона до закипяване. Прибавете врялото мляко към жълтъчната смес при непрекъснато бъркане. Изсипете сместа обратно в тенджерката и варете докато се сгъсти. Прибавете ванилията, покрийте сварения крем с пластично фолио, за да да не хваща коричка отгоре и го оставете да се охлади напълно. Готовият крем трябва да е много гъст.

Когато кремът е съвсем студен, в отделен съд разбийте кравето масло докато стане побелее. Прибавете към него студения жълтъчен крем лъжица по лъжица и продължете да разбивате, докато получите еднородна и пухкава маса. Оставете го в хладилника, докато приготвите кроканта и другия крем.

За кроканта постелете дъното на правоъгълна тавичка с хартия за печене и разпределете върху нея предвидените за кроканта скълцани ядки. Изсипете захарта в съд с дебело дъно и загрявайте докато захарта се карамелизира. Излейте карамела на тънък слой върху приготвената, поръсена с ядки хартия за печене и изчакайте да се охлади напълно. Извадете карамела заедно с хартията от тавичката и го натрошете, като минавате напред-назад с точилката върху него. Не го наситняйте прекалено много, защото няма да се усеща после в крема. Заделете малко от него, за да поръсите отгоре готовата торта.

За втория крем разбийте течната сметана с предвидената за това захар до сгъстяване. Прибавете към нея приготвения натрошен и охладен крокант и разбъркайте внимателно.

Поставете единия блат върху подложка или поднос и намажете с 1/3 от жълтия крем, а отгоре разстелете 1/3 от сметановия крем. Повторете това и със следващите два блата, като с последната 1/3 от жълтия крем намажете тортата и отстрани.

Може да завършите със сметановия крем най-отгоре аз предпочетох да има и шоколад. За целта загрях сметана до завиране и сложих в нея начупения шоколад. Бъркайте до пълното разтапяне на шокoлада. Трябва да получите гладък крем. Оставете да изстине малко и залейте тортата. Оставете я да пренощува в хладилника. Украсата е по желание!

Ако искате да направите карамелени фигурки, ето как става: Поставете 3/4 ч.ч. захар с 1/2 ч.ч. вода и 1 к.л. лимонов сок в съд с дебело дъно и варете докато получите светъл карамел. На хартия за печене с лъжичка разливайте на струйка карамела в желаните от вас форми. Като се стегне, отлепвайте го от хартията и го лепете върху тортата. Забележка: Карамелената декорация направете в деня на сервиране! Не я оставяйте да пренощува с нея.

Дайте оценка:

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче