Пълнен шаран с плънка от лук, орехи и стафиди

Категория: / Риба
Време за приготвяне:
120 минути
Аватарот: Соня Шатевана 26.11.2013г.

Продукти


    1 цял почистен шаран около 1 кг

плънка

    2 големи глави кромид лук
    1 голям морков
    3-4 скилидки чесън
    2 с.л. масло
    2 с.л. зехтин
    1 с.л. джинджифил
    100 г гъби
    100 мл вино
    1 к.ч. запечени и счукани орехи
    1 к.ч. стафиди
    1 с.л. соев сос
    1 с.л. захар
    1 с.л.галета
    черен пипер
    щипка канела
    допълнително
    1 с.л. галета
    1 с.л. зехтин

Начин на приготвяне


    шаранът се измива, подсушава и се наръсва обилно с лимонов сок и черен пипер
    приготвя се плънката
    зехтинът и маслото се загряват и в тях се задушават лукът , чесънът и моркова, нарязани на дребно
    прибавя се смляният джинджифил и се пържи още малко
    добавя се соевия сос
    следват нарязаните гъби и виното, готви се до пълното омекване на морковите, ако е необходимо се прибавя малко топла вода
    прибавят се черният пипер, захарта, канелата, стафидите, орехите и галетата
    разбърква се няколко пъти до сгъстяване
    с готовата плънка се пълни корема на рибата и се зашива
    рибата се поставя в тавата и отгоре се поръсва с галетата и на много тънка струйка със зехтина
    ако остане плънка се слага отстрани
    в тавата се налива много малко вода, около 1 к.ч. и се слага да се пече  в затоплена на 200 С фурна
    пече се около 30 минути, до омекване на рибата
    реже се и се сервира с картофено пюре или варени картофи

Коментари