1 цял почистен шаран около 1 кг
плънка
2 големи глави кромид лук
1 голям морков
3-4 скилидки чесън
2 с.л. масло
2 с.л. зехтин
1 с.л. джинджифил
100 г гъби
100 мл вино
1 к.ч. запечени и счукани орехи
1 к.ч. стафиди
1 с.л. соев сос
1 с.л. захар
1 с.л.галета
черен пипер
щипка канела
допълнително
1 с.л. галета
1 с.л. зехтин
шаранът се измива, подсушава и се наръсва обилно с лимонов сок и черен пипер
приготвя се плънката
зехтинът и маслото се загряват и в тях се задушават лукът , чесънът и моркова, нарязани на дребно
прибавя се смляният джинджифил и се пържи още малко
добавя се соевия сос
следват нарязаните гъби и виното, готви се до пълното омекване на морковите, ако е необходимо се прибавя малко топла вода
прибавят се черният пипер, захарта, канелата, стафидите, орехите и галетата
разбърква се няколко пъти до сгъстяване
с готовата плънка се пълни корема на рибата и се зашива
рибата се поставя в тавата и отгоре се поръсва с галетата и на много тънка струйка със зехтина
ако остане плънка се слага отстрани
в тавата се налива много малко вода, около 1 к.ч. и се слага да се пече в затоплена на 200 С фурна
пече се около 30 минути, до омекване на рибата
реже се и се сервира с картофено пюре или варени картофи
Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter
Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност