Великденски кифли от рецептите на баба

Категория: / Великден
Време за приготвяне:
180 минути
Аватарот: Албена Иванчевана 04.05.2013г.

Продукти

3 яйца
150 гр. пр. мляко
250 гр. захар
50 гр. масло+50 гр олио
600 гр. брашно
20 гр. мая

2 жълтъка за намазване
захар за поръсване

Начин на приготвяне

Маята се размива с малко вода и захар и се оставя да набъбне.
Брашното се изсипва в тавичка и се прави кладенче.
Затопля се малко млякото да се стопи захарта,
разбиват се яйцата и се добавя млякото.
Изсипват се в кладенчето добавя се маята и се замесва тесто да не лепне по пръстите.
Оставя се да престои 1-2 часа.
Увиват се малки кифлички и се оставят пак да престоят. Пекат се в нагорещена фурна на 180 гр.
Десет минути след като се запекат се вадят,
намазват се с жълтъка поръсват се със захарта и се пекат така до готовност.
Може да се мажат със захарен сироп за да имат лъскава повърхност.

Баба ми казваше, че по традиция трябва да се направят 13 кифли с яйце върху тях за апостолите и Христос. Едната се осветява в църквата и се оставя до другия Великден пред иконата на Христос. Вярвали са, че това е свещен хляб и като някой се разболее, се е чупело по малко от него за здраве.

Коментари