Домашна точена баница с майонеза и газирана вода

Категория: / Великден / Тестени
Време за приготвяне:
60 минути
от: Диди Миланована 07.01.2013г.

Продукти

За тестото:
1 с.л. сол
1 с.л. захар
1 с.л. олио
1 с.л. оцет
1 яйце
около 500-600 г брашно (колкото поеме)
300 мл хладка вода

За плънката:
3-4 яйца
1 опаковка майонеза
200 г краве сирене
200 г кашкавалена извара
200 мл газирана вода

Начин на приготвяне

В тава изсипваме хладката вода, в която разтваряме солта, захарта, олиото и оцета. Добавяме разбитото яйце, пресяваме брашното и замесваме гладко и меко тесто. Разделяме го на 4-5 топки, които намазняваме с олио или масло и увиваме във фолио.

Правим си плънка от майонезата, която разбиваме с около 50 мл газирана вода, яйцата отделно с другите 50 мл. Добавяме сиренето и изварата и разбъркваме.

Като ви е готово тестото, вземате топка и разточвате, след това я дърпате, докато стане прозрачна като вестник и изрязвате с нож краищата. Поръсвате масло, плънка и увивате на охлюв. Така всички топки.

Накрая намазвате с разбит жълтък и заливате с останалата газирана вода. Пече се на 150 градуса до готовност.

Коментари