Необходими продукти:
- 4 с.л. зехтин
- 750 г телешки бузи
- сол
- черен пипер
- 1 с.л. брашно
- 200 г червено вино
- 1 глава лук
- 2 стръка целина
- 2 моркова
- 3 скилидки чесън
- 5 стръка мащерка
- 1 дафинов лист
- 50 г доматено пюре
- 800 г вода
- 1 кубче пилешки бульон
- 500 г ригатони или друг вид паста
- 2 с.л. магданоз, пресен
- 150 г пармезан, настърган
Начин на приготвяне:
- Сложете един тиган на среден огън, добавете 2 с.л. зехтин и оставете мазнината да се загрее добре.
- Нарежете телешките бузи на едри парчета и ги сложете в купа.
- Добавете сол, черен пипер и брашно и ги разбъркайте добре.
- Прехвърлете месото в тигана - след като го изтръскате от излишното брашно - и го запържете за 3-4 минути от всички страни, докато се зачерви хубаво.
- Деглазирайте тигана с половината от червеното вино и изчакайте докато алкохолът се изпари.
- Свалете съда от котлона.
- Поставете тенджера на среден огън и добавете останалия зехтин.
- Нарежете на ситно лука, целината, морковите, чесъна и мащерката и ги добавете към мазнината.
- Добавете дафиновия лист и задушете зеленчуците за 3-4 мин. докато се карамелизират.
- Добавете доматеното пюре и задушете за още 1 мин.
- Деглазирайте тенджерата с останалото червено вино и оставете алкохола му да се изпари напълно.
- Добавете телешките бузи, водата и кубчето пилешки бульон.
- Намалете котлона, покрийте тенджерата с капак и задушете месото за 2 часа докато омекне и сосът се сгъсти.
- Използвайте две вилици, за да накъсате леко месото.
- Поставете втора тенджера с подсолена вода на умерен огън и я оставете да заври.
- Добавете пастата ригатони към тенджерата и я сварете за 3 мин. по-малко от указаното в инструкциите на пакета.
- Махнете тенджерата от котлона и отцедете пастата, като оставите малко вода за по-късно.
- Добавете макароните към тенджерата с телешките бузи, заедно със заделената вода от сварената паста и оставете всичко да къкри за 2 мин.
- Свалете съда от котлона. Нарежете магданоза на ситно и го добавете в тенджерата.
- Добавете пармезана и малко черен пипер и разбъркайте добре.
- Разпределете ястието в чинии и ги поръсете с още малко магданоз, пармезан и още малко черен пипер.