Необходими продукти:
- 2 супени лъжици зехтин или друго олио за готвене
- 1 средно голяма глава лук, нарязана на ситно
- 2 моркова, нарязани много ситно
- 2 стръка целина, нарязани на ситно
- 1 скилидка чесън, счукана
- 350 г замразена веган кайма (по желание)
- 1 дафинов лист
- 500 мл доматена паста
- 1 кубче зеленчуков бульон
- 100 мл прясно мляко
- малка връзка босилек, нарязан
- 600 г варени спагети или друга форма на паста (около 250 г сурови)
- Пармезан или веган алтернатива на твърдо сирене
Начин на приготвяне:
- Загрейте олиото в тенджера и леко запържете лука, морковите и целината, докато лукът започне да омеква.
- Прибавете чесъна и вегетарианската кайма (няма нужда да я размразявате) и запържете за няколко минути. Ако сте решили да не използвате, преминете към следващата стъпка.
- Сложете дафиновия лист, доматената паста, кубчето зеленчуков бульон и 200 мл вода, след което оставете всичко да заври.
- Намалете котлона и нека сместа да къкри за 30 минути, или докато всички зеленчуци омекнат.
- Добавете млякото, след това покрийте с капак и гответе за 10 минути. Подправете на вкус.
- Ако сосът е малко рядък, продължете да бъркате, докато се сгъсти.
- Поръсете босилека. Сервирайте соса, полят върху спагетите, а отгоре настържете сирене.