Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Вегетариански спагети болонезе

Не е нужно да са с месо, за да бъдат също толкова вкусни

10’ Подготовка
60’ Време за готвене
4 Порции
1 Трудност

Необходими продукти:

  • 2 супени лъжици зехтин или друго олио за готвене
  • 1 средно голяма глава лук, нарязана на ситно
  • 2 моркова, нарязани много ситно
  • 2 стръка целина, нарязани на ситно
  • 1 скилидка чесън, счукана
  • 350 г замразена веган кайма (по желание)
  • 1 дафинов лист
  • 500 мл доматена паста
  • 1 кубче зеленчуков бульон
  • 100 мл прясно мляко
  • малка връзка босилек, нарязан
  • 600 г варени спагети или друга форма на паста (около 250 г сурови)
  • Пармезан или веган алтернатива на твърдо сирене

Начин на приготвяне:

  1. Загрейте олиото в тенджера и леко запържете лука, морковите и целината, докато лукът започне да омеква.
  2. Прибавете чесъна и вегетарианската кайма (няма нужда да я размразявате) и запържете за няколко минути. Ако сте решили да не използвате, преминете към следващата стъпка.
  3. Сложете дафиновия лист, доматената паста, кубчето зеленчуков бульон и 200 мл вода, след което оставете всичко да заври.
  4. Намалете котлона и нека сместа да къкри за 30 минути, или докато всички зеленчуци омекнат.
  5. Добавете млякото, след това покрийте с капак и гответе за 10 минути. Подправете на вкус.
  6. Ако сосът е малко рядък, продължете да бъркате, докато се сгъсти.
  7. Поръсете босилека. Сервирайте соса, полят върху спагетите, а отгоре настържете сирене.

Дайте оценка:

Тагове: зехтин чесън дафинов лист лук моркови целина бульон паста доматено пюре пармезан