За блатовете:
4 яйца
140 мл олио
1 ч.ч натрошени печени орехи
3 ч.ч брашно
1 ч.ч захар
1 ч.л.бикарбонат
1/2 ч.л.сол
1ч.л. канела
2 ч.л. течна ванилия
240 гр ананас от консерва (нарязан на дребно)
5 банана (намачкани с вилица)
За крема:
500 гр. крем сирене ''Филаделфия"
225 гр. меко краве масло
200 гр. пудра захар
2 с.л. течна сметана
2 ч.л.течна ванилия
За декорация:
1 добре узрял ананас
1/2 ч.ч смлени орехи
20 гр бял фондан за птичката цветни бои на Wilton Hummingbird mold (колибри формичка)
* Първо се приготвя птичката. Белият фондан се поставя в специалната формичка така, че хубаво да изпълни извивките и се оставя в хладилника за 15-20 мин., след което внимателно се отлепва (внимавайте с дългата човка на колибрито! :). Следва най-забавната част - оцветяването.
* Приготвянето на цветятя от ананас - обелваме го с нож и издълбаваме останалата част от кората със специален инструмент или с белачка за картофи :).
* Нарязваме така обеления ананас на 4-5 мм дебели филиики, пооформяме листенца и ги поставяме в/у пекарска хартия в тавичка. Изсушаваме цветятя в загрята печка на 200 F(100 C) зa 2-3 часа. Ананасовите цветя са готови, когато са сухи на пипане и имат оранжеви крайчета.
* Следва веднага отлепянето им и поставяне в тавичка за cupcakes (използвайте по-малкия размер ), за да могат листата да са надигнати. Оставят се така, докато изстинат. Цветятя могат да се съхранят за 2-3 дни в хладилника, поставени в контейнерчета с капак, за да не поемат влагата.
* Декорацията ни е готова и преминаваме към приготвяне на блатовете.
* В отделен съд смесваме брашното, част от ореховите ядки, канелата, содата бикарбонат, солта и захарта.
* В друг съд смесваме яйцата, олиото, течната ванилия, намачканите банани и нарязаните парченца ананас от консерва.
* Прибавяме с постоянно бъркане по малко от сухата саставка към течната до хомогенизиране на сместта.
* Изпичат се 3 блата при 375 F(200C). Печенето на тези блатовете е малко по-дълго, заради плодовете.
* Готовите блатове се оставят да изстиват и се приготвя крема, като всичките му съставки се смесват и се разбива до пълно хомогенизиране.
* Следва сглобяването на тортата - ред блат, ред крем.
* Декорира се отгоре с ананасовите цветя и птичката колибри. Hummingbird cake е една доста популярна торта в Америка. Торта с невероятен аромат и вкус, която се топи в устата и всеки, който я опитва издава звука: ''Хммм..,"подобен на звука на колибрите, откъдето идва и името - ''Hummingbird cake''
Да Ви е сладко!
Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter
Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност