Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Сусамени гевречета симид

Вкусни и с хрупкава коричка

30’ Подготовка
15’ Време за готвене
4 Порции
2 Трудност

Необходими продукти:

  • 250 г бяло брашно
  • 1 ч.л. сол
  • 1 ч.л. захар
  • 5 г суха мая
  • 100 г сусам
  • 1 с.л. меласа, разредена с 50 мл вода

Начин на приготвяне:

  1. Изсипете брашното, като го пресеете, заедно със захарта и солта в купа. Добавете разтворената в 150 мл хладка вода мая и замесете меко тесто. Продължете да го месите върху набрашнен плот около 10-12 мин., докато стане еластично.
  2. Сложете тестото в чиста купа, покрийте го и го оставете да втаса на топло за час-два. Трябва да удвои обема си.
  3. През това време запечете сусама на сух тиган до златисто.
  4. Разделете тестото на 4 равни части. Разточете всяко на тънко, направете няколко разреза с нож по дължина, след което навийте на фитил и финално оформете като охлювче.
  5. Потопете всяко хлебче в меласата и поръсете със сусама.
  6. Прехвърлете в тава, застлана с пергаментова хартия. Покрийте хлебчетата с кърпа и оставете да втасат отново за 45 мин. до час.
  7. През това време загрейте фурната на 200 градуса.
  8. Сложете хлебчетата да се изпекат за 15-18 мин. до златисто. Когато ги извадите, оставете да се охладят, след което ги увийте в кърпа, за да се запазят свежи.

Дайте оценка:

Тагове: сол бяла захар бяло брашно суха мая сусам

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче