Необходими продукти:
- 250 г бяло брашно
- 1 ч.л. сол
- 1 ч.л. захар
- 5 г суха мая
- 100 г сусам
- 1 с.л. меласа, разредена с 50 мл вода
Начин на приготвяне:
- Изсипете брашното, като го пресеете, заедно със захарта и солта в купа. Добавете разтворената в 150 мл хладка вода мая и замесете меко тесто. Продължете да го месите върху набрашнен плот около 10-12 мин., докато стане еластично.
- Сложете тестото в чиста купа, покрийте го и го оставете да втаса на топло за час-два. Трябва да удвои обема си.
- През това време запечете сусама на сух тиган до златисто.
- Разделете тестото на 4 равни части. Разточете всяко на тънко, направете няколко разреза с нож по дължина, след което навийте на фитил и финално оформете като охлювче.
- Потопете всяко хлебче в меласата и поръсете със сусама.
- Прехвърлете в тава, застлана с пергаментова хартия. Покрийте хлебчетата с кърпа и оставете да втасат отново за 45 мин. до час.
- През това време загрейте фурната на 200 градуса.
- Сложете хлебчетата да се изпекат за 15-18 мин. до златисто. Когато ги извадите, оставете да се охладят, след което ги увийте в кърпа, за да се запазят свежи.
Днес, повече от всякога, независимата журналистика има нужда от вас. В мисията си да предоставяме обективни, достоверни и навременни новини разчитаме на вашата подкрепа.
Ако вярвате в правото си на обективна информация, подкрепете ни.
Вашето дарение от всякакъв размер и по всяко време означава много за нас.
Ако вярвате в правото си на обективна информация, подкрепете ни.
Вашето дарение от всякакъв размер и по всяко време означава много за нас.
Скъпи читатели,
Днес, повече от всякога, независимата журналистика има нужда от вас.В мисията си да предоставяме обективни, достоверни и навременни новини разчитаме на вашата подкрепа.
Ако вярвате в правото си на обективна информация, подкрепете ни.
ИЗБРАНО