за 3 порции
1 малка торбичка млада коприва (листата)
60 гр. масло
3 с.л. зехтин
1 глава лук
2 скилидки чесън
1 кубче бульон за спагети с босилек
2 картофа
1 връзка магданоз
1/2 връзка калоферче (6-7 листа)
1/2 ч.л. лимонова кора сол на вкус
400 гр. квасена или готварска сметана (може и гъсто кисело мляко)
Сложете си ръкавици и измийте под течаща вода копривата, отцедете я и с помощта на ножичка отрежете само листата (без никакви дръжчици). В тенджерка сложете да се стопи маслото, прибавете зехтина и наситнените лук и чесън. Задушете на слаб огън до омекването им. Тогава добавете нарязаният на кубчета, като за супа, картоф и натрошете кубчето бульон. Долейте 1 литър топла вода и оставете да заври. Когато се свари напълно картофа отведете настрана и пасирайте до гладкост. Върнете на котлона и добавете копривата плюс нарязаните магданоз и калоферче и долейте още топла вода, така че общото количество течност да е около 1,5 – 2 литра.. Нека всичко ври около 5-6 минути. Отведете настрана и отново пасирайте всичко. Подправете с лимоновата кора и сол на вкус. Насипете супата в купички и добавете по щедра лъжица квасена сметана. Ако нямате квасена, ползвайте готварска или добре разбитото кисело мляко. Поднесете с препечен хляб, натрит с чесън и намазан обилно с масло. Супата е много освежаваща и неустоимо вкусна!
за 3 порции
1 малка торбичка млада коприва (листата)
60 гр. масло
3 с.л. зехтин
1 глава лук
2 скилидки чесън
1 кубче бульон за спагети с босилек
2 картофа
1 връзка магданоз
1/2 връзка калоферче (6-7 листа)
1/2 ч.л. лимонова кора сол на вкус
400 гр. квасена или готварска сметана (може и гъсто кисело мляко)
Сложете си ръкавици и измийте под течаща вода копривата, отцедете я и с помощта на ножичка отрежете само листата (без никакви дръжчици). В тенджерка сложете да се стопи маслото, прибавете зехтина и наситнените лук и чесън. Задушете на слаб огън до омекването им. Тогава добавете нарязаният на кубчета, като за супа, картоф и натрошете кубчето бульон. Долейте 1 литър топла вода и оставете да заври. Когато се свари напълно картофа отведете настрана и пасирайте до гладкост. Върнете на котлона и добавете копривата плюс нарязаните магданоз и калоферче и долейте още топла вода, така че общото количество течност да е около 1,5 – 2 литра.. Нека всичко ври около 5-6 минути. Отведете настрана и отново пасирайте всичко. Подправете с лимоновата кора и сол на вкус. Насипете супата в купички и добавете по щедра лъжица квасена сметана. Ако нямате квасена, ползвайте готварска или добре разбитото кисело мляко. Поднесете с препечен хляб, натрит с чесън и намазан обилно с масло. Супата е много освежаваща и неустоимо вкусна!
Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter
Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност