500 гр. брашно,
1п. суха мая или 20 гр. прясна,
1 яйце,
250 мл вода,
2 с.л.зехтин,
2 ч.л. сол, 1 ч.л. захар,
150 гр пекорино (наш кашкавал),
150 гр. салями (наденица с топено сирене)
50-60 гр. масло за намазване
Маята се разбърква с топлата вода и захарта и се оставя да се активира.
От брашното, яйцето, зехтина и шупналата мая се замесва меко, еластично тесто. Оставя се на топло, когато удвои обема си се премесва и се оставя отново да се надигне.
Готовото втасало тесто се разточва на правоъгълник, който се разделя на две части по дължина. Намазва се обилно с разтопено масло. На половината на всяка лента се нареждат нарязаните салам и кашкавал и се похлупват с другата половина тесто. Отгоре се намазва с още масло. Лентите с плънка се нарязват на парчета с ширината на формата за печене (в моя случай 10см).
Продълговата форма за кекс или хляб се застила с хартия и подготвените джобчета се нареждат изправени, едно до друго, с прегъвката надолу, като страници на книга.
Хлебчето се оставя да втаса 20 мин. и се намазва с разбито яйце. Пече се на 170 градуса.
500 гр. брашно,
1п. суха мая или 20 гр. прясна,
1 яйце,
250 мл вода,
2 с.л.зехтин,
2 ч.л. сол, 1 ч.л. захар,
150 гр пекорино (наш кашкавал),
150 гр. салями (наденица с топено сирене)
50-60 гр. масло за намазване
Маята се разбърква с топлата вода и захарта и се оставя да се активира.
От брашното, яйцето, зехтина и шупналата мая се замесва меко, еластично тесто. Оставя се на топло, когато удвои обема си се премесва и се оставя отново да се надигне.
Готовото втасало тесто се разточва на правоъгълник, който се разделя на две части по дължина. Намазва се обилно с разтопено масло. На половината на всяка лента се нареждат нарязаните салам и кашкавал и се похлупват с другата половина тесто. Отгоре се намазва с още масло. Лентите с плънка се нарязват на парчета с ширината на формата за печене (в моя случай 10см).
Продълговата форма за кекс или хляб се застила с хартия и подготвените джобчета се нареждат изправени, едно до друго, с прегъвката надолу, като страници на книга.
Хлебчето се оставя да втаса 20 мин. и се намазва с разбито яйце. Пече се на 170 градуса.
Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter
Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност