Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Сладки великденски яйца с лимонов крем

Тази статия е част от конкурса Великденски вкусотии и можете да гласувате за нея чрез бутонът под този текст или да се включете с авторската рецепта.

6
От Катя
35’ Подготовка
20’ Време за готвене
20 Порции
2 Трудност

Необходими продукти:

За тестото:

  • 1 яйце
  • 200 г студено масло
  • 100 г пудра захар
  • 350 г брашно
  • ½ ч.л. бакпулвер
  • 1 щипка сол
  • кората от 1 лимон

За крема:

  • 130 мл прясно мляко
  • 50 г захар
  • 40 мл лимонов сок
  • 1 с.л. нишесте
  • 1 с.л. прясно мляко
  • 1 жълтък
  • 25 г масло

Начин на приготвяне:

  1. В купа смесете брашното, пудрата захар, бакпулвера и солта. Добавете студеното масло, нарязано на малки парченца, и разбъркайте с пръсти, за да получите песъчлива смес.
  2. Добавете яйцето и настърганата лимонова кора и месете, за да получите компактно тесто. Ако е много твърдо, може да добавите супена лъжица вода или прясно мляко. Увийте тестото в стреч фолио и го оставете в хладилник за 30 минути.
  3. През това време пригответе лимоновия крем. Загрейте прясното мляко, захарта и лимоновия сок. Смесете жълтъка с нишестето и супената лъжица прясно мляко.
  4. Към сместа с жълтъка добавете малко от загрятата млечна смес, за да се темперират двете, и върнете всичко на котлона, докато се сгъсти.
  5. След като свалите крема от котлона, добавете маслото и оставете да изстине, като го покриете със стреч фолио, за да не хваща кора.
  6. Извадете тестото от хладилника и разточете до дебелина 5 мм. Като използвате формичка за сладки с форма на яйце изрежете бисквитите. На половината от бисквитите изрежете и кръг с кръгъл резец.
  7. Подредете ги върху тава, покрита с хартия за печене, и печете в предварително загрята фурна на 180° за 10-12 минути. След като са готови, ги оставете да се охладят добре върху решетка.
  8. Върху бисквитите без дупка сложете около чаена лъжичка от крема и слепете с тези с дупка. Сладките подредете в чиния и поръсете с пудра захар.

Дайте оценка:

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче