Необходими продукти:
За тестото:
- 1 яйце
- 200 г студено масло
- 100 г пудра захар
- 350 г брашно
- ½ ч.л. бакпулвер
- 1 щипка сол
- кората от 1 лимон
За крема:
- 130 мл прясно мляко
- 50 г захар
- 40 мл лимонов сок
- 1 с.л. нишесте
- 1 с.л. прясно мляко
- 1 жълтък
- 25 г масло
Начин на приготвяне:
- В купа смесете брашното, пудрата захар, бакпулвера и солта. Добавете студеното масло, нарязано на малки парченца, и разбъркайте с пръсти, за да получите песъчлива смес.
- Добавете яйцето и настърганата лимонова кора и месете, за да получите компактно тесто. Ако е много твърдо, може да добавите супена лъжица вода или прясно мляко. Увийте тестото в стреч фолио и го оставете в хладилник за 30 минути.
- През това време пригответе лимоновия крем. Загрейте прясното мляко, захарта и лимоновия сок. Смесете жълтъка с нишестето и супената лъжица прясно мляко.
- Към сместа с жълтъка добавете малко от загрятата млечна смес, за да се темперират двете, и върнете всичко на котлона, докато се сгъсти.
- След като свалите крема от котлона, добавете маслото и оставете да изстине, като го покриете със стреч фолио, за да не хваща кора.
- Извадете тестото от хладилника и разточете до дебелина 5 мм. Като използвате формичка за сладки с форма на яйце изрежете бисквитите. На половината от бисквитите изрежете и кръг с кръгъл резец.
- Подредете ги върху тава, покрита с хартия за печене, и печете в предварително загрята фурна на 180° за 10-12 минути. След като са готови, ги оставете да се охладят добре върху решетка.
- Върху бисквитите без дупка сложете около чаена лъжичка от крема и слепете с тези с дупка. Сладките подредете в чиния и поръсете с пудра захар.