2 ч.ч. брашно
100 г краве масло
2 жълтъка
2 с.л. захар
10 с.л. прясно мляко
мая (колкото локумче)
щипка сол
кората на един лимон
пудра захар за овалване
прахче ванилия
шоколадови пръчици
Разтворете маята в около 1/2 ч.ч. топла вода с 1 с.л. брашно и 1 ч.л. захар. Оставете я да шупне. Пресейте брашното в дълбока купа, оформете кладенче и в него сложете захарта, жълтъците, млякото, солта, настърганата лимонова кора и втасалата мая. Омесете средно твърдо тесто, като в процеса на месене добавете леко охладеното разтопено масло. Тестото оставете да втаса за около 30 минути.
От него оформете топчета с големина на орех, които разточете на пръчици (фитилчета), дълги около 12 см, и оформете гевречета. Подредете ги в тава, покрита с хартия за печене. След като отново втасат, ги изпечете на 160-170 градуса за около 15 минути до златисто.
Изстиналите гевречета намажете със сироп, който предварително сте приготвили от 4 с.л. вода и 4 с.л. захар. За финал оваляйте в пудра захар, смесена с ванилия и шоколадови пръчици.
Ако вярвате в правото си на обективна информация, подкрепете ни.
Вашето дарение от всякакъв размер и по всяко време означава много за нас.
Скъпи читатели,
Днес, повече от всякога, независимата журналистика има нужда от вас.В мисията си да предоставяме обективни, достоверни и навременни новини разчитаме на вашата подкрепа.
Ако вярвате в правото си на обективна информация, подкрепете ни.