форма 20-22 см
блат
120 г брашно
50 г какао
120 г кафява захар
100 г бяла кристална захар
1 с.л. бакпулвер
1 ч.л. сода, непълна
кората на 1/2 портокал
2 яйца
40 мл олио
сок на /2 портокал +
прясно мляко, общо 100 мл
сок около 40, мляко 50 мл
100 мл горещо кафе
шоколадов мус
3 жълтъка
3 с.л. захар
300 г шоколад кувертюр 52%
1 с.л. какао
300 г квасена сметана
3 белтъка
блат
всички сухи съставки за блата се смесват в голяма купа
отделно се разбиват яйцата, с вилица, олиото, портокаловия сок и млякото
(сокът и млякото се смесват предварително)
течната смес се прибавя към сухата и се разбърква
приготвя се силно кафе от 100 мл вода и 1 с.л. разтворимо кафе и се добавя към тестото
получава се рядко тесто сн.1
формата за печене се застила с хартия и се намазва с масло
тестото се изсипва
пече се на 180 С до суха клечка 30-40 мин.(започва да се отделя от стените)
изважда се и се оставя да се охлади, тогава се изважда от формата и внимателно се отлепва хартията сн.3
блатът се разрязва хоризонтално на две части с къдрав нож
ако е издут в средата, излишното се изрязва
крем
жълтъците се разбиват със захарта в метална купа до побеляване
купата се поставя на водна баня и разбиването продължава на топло до сгъстяване сн.2
шоколадът се загрява на МВ или на водна баня до разтопяване като се разбърква
смесва се с жълтъците
сметаната се разбива леко и се прибавя към охладената шоколадова смес
белтъците се разбиват на сняг с няколко капки лимонов(портокалов) сок
внимателно се смесват шоколадовата и белтъчната смес, с шпатула, до получаване на еднородна смес сн.4
мусът се оставя в хладилник за 30 минути да стегне
един блат се поставя на дъното на тортена чиня и се стяга с ринг
покрива се с крем*
оставя се в хладилника за 30 минути да стегне
покрива се с другия блат и отгоре се залива с крем
оставя се за 24 часа в хладилник
украсява се по желание
*имаше ягодово желе, което поставих между двата блата, но не се усещаше(300 г ягоди). Явно трябва да са повече. Отстрани съм сложила филирани бадеми.
Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter
Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност