Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

Шоколадова торта

От Соня Шатева
0’ Подготовка
0’ Време за готвене
0 Порции
0 Трудност

форма 20-22 см

блат

    120 г брашно
    50 г какао
    120 г кафява захар
    100 г бяла кристална захар
    1 с.л. бакпулвер
    1 ч.л. сода, непълна
    кората на 1/2 портокал
    2 яйца
    40 мл олио
    сок на /2 портокал +
    прясно мляко, общо 100 мл
    сок  около 40, мляко 50 мл
    100 мл горещо кафе

шоколадов мус

    3 жълтъка
    3 с.л. захар
    300 г шоколад кувертюр 52%
    1 с.л. какао
    300 г квасена сметана
    3 белтъка


блат

    всички сухи съставки за блата се смесват в голяма купа
    отделно се разбиват яйцата, с вилица, олиото, портокаловия сок и млякото
    (сокът и млякото се смесват предварително)
    течната смес се прибавя към сухата и се разбърква
    приготвя се силно кафе от 100 мл вода и 1 с.л. разтворимо кафе и се добавя към  тестото
    получава се рядко тесто сн.1
    формата за печене се застила с хартия и се намазва с масло
    тестото се изсипва
    пече се на 180 С до суха клечка 30-40 мин.(започва да се отделя от стените)
    изважда се и се оставя да се охлади, тогава се изважда от формата и внимателно се отлепва хартията сн.3
    блатът се разрязва хоризонтално на две части с къдрав нож
    ако е издут в средата, излишното се изрязва

крем

    жълтъците се разбиват със захарта в метална купа до побеляване
    купата се поставя на водна баня и разбиването продължава на топло до сгъстяване сн.2
    шоколадът се загрява на МВ или на водна баня до разтопяване  като се разбърква
    смесва се с жълтъците

    сметаната се разбива леко и се прибавя към охладената шоколадова смес
    белтъците се разбиват на сняг с няколко капки лимонов(портокалов) сок
    внимателно се смесват шоколадовата и белтъчната смес, с шпатула, до получаване на еднородна смес сн.4
    мусът се оставя в хладилник за 30 минути да стегне
    един блат се поставя на дъното на тортена чиня и се стяга с ринг
    покрива се с крем*
    оставя се в хладилника за 30  минути да стегне
    покрива се с другия блат и отгоре се залива с крем
    оставя се за 24 часа в хладилник

украсява се по желание

*имаше ягодово желе, което поставих между двата блата, но не се усещаше(300 г ягоди). Явно трябва да са повече. Отстрани съм сложила филирани бадеми.

Дайте оценка:

Тагове: олио портокал яйца бяла захар какао прясно мляко заквасена сметана нескафе кафява захар бакпулвер сода млечен шоколад жълтък брашно белтък

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче