около 500 гр. брашно
1 ч.л. сол
60 г масло
7 г суха мая
1 белтък
300 мл хладка вода
За намазване:
1 жълтък
1 ч.л. прясно мляко
1 ч.л. олио
В купа сложете брашното и солта и след това добавете нарязаното на кубчета масло. Поръсете и маята и добре разбъркайте. Налейте в брашнената смес 300 мл хладка вода, белтъка и омесете тесто. Месете докато стане средно твърдо и гладко тесто.
Отрежете около една трета от тестото. Върху набрашнена повърхност оформете по-голямото парче на топка и го поставете върху хартия за печене. Оформете и по-малкото парче тесто на топка и го поставете отгоре. С добре набрашнен пръст натиснете в центъра на питката, като се стараете да достигнете дъното на тавата.
Използвайте върха на ножа и нанесете линии, около 1 см дълбоки, през тестото и го маркирайте на 12 парчета - започва се от средата на малката топка, през нея, продължава се надолу, през голямата.
Покрийте питката с кърпа и я оставете на топло място за 45-60 минути или докато удвои размера си. Намазвате с разбития жълтък, мляко и олио, пожелание поръсвате със сусам и мак, и я слагате да се пече в загрята фурна на 170 градуса. Пече се за 35-40 минути, докато се зачерви.
Ако вярвате в правото си на обективна информация, подкрепете ни.
Вашето дарение от всякакъв размер и по всяко време означава много за нас.
Скъпи читатели,
Днес, повече от всякога, независимата журналистика има нужда от вас.В мисията си да предоставяме обективни, достоверни и навременни новини разчитаме на вашата подкрепа.
Ако вярвате в правото си на обективна информация, подкрепете ни.