Запазвайте любимите си рецепти в лично тефтерче и ги организирайте по ваш вкус в персонализирани папки.

Създайте тефтерче Регистрация

около 500 гр. брашно
1 ч.л. сол
60 г масло
7 г суха мая
1 белтък
300 мл хладка вода

За намазване:
1 жълтък
1 ч.л. прясно мляко
1 ч.л. олио

В купа сложете брашното и солта и след това добавете нарязаното на кубчета масло. Поръсете и маята и добре разбъркайте. Налейте в брашнената смес 300 мл хладка вода, белтъка и омесете тесто. Месете докато стане средно твърдо и гладко тесто.

Отрежете около една трета от тестото. Върху набрашнена повърхност оформете по-голямото парче на топка и го поставете върху хартия за печене. Оформете и по-малкото парче тесто на топка и го поставете отгоре. С добре набрашнен пръст натиснете в центъра на питката, като се стараете да достигнете дъното на тавата.

Използвайте върха на ножа и нанесете линии, около 1 см дълбоки, през тестото и го маркирайте на 12 парчета - започва се от средата на малката топка, през нея, продължава се надолу, през голямата.

Покрийте питката с кърпа и я оставете на топло място за 45-60 минути или докато удвои размера си. Намазвате с разбития жълтък, мляко и олио, пожелание поръсвате със сусам и мак, и я слагате да се пече в загрята фурна на 170 градуса. Пече се за 35-40 минути, докато се зачерви.

Дайте оценка:

Тагове: краве масло олио яйца бяло брашно прясно мляко суха мая

Получавайте рецепти и съвети с нашия newsletter

Можете да се отпишете по всяко време. Запознайте се с нашата Политика за поверителност

Вашето тефтерче